Directorul medical al SJU Suceava, dr. Marius Grămadă, spune că partea chirurgicală a spitalului este aproape blocată din cauza numărului insuficient de medici anesteziști


Intră acum și în grupul de

Directorul medical al SJU Suceava, dr. Marius Grămadă, a declarat, miercuri, în conferință de presă, că echipa managerială a spitalului are din punct de vedere medical două priorități, respectiv reluarea cantitativă a activității prin creșterea numărului de cazuri de patologie non-Covid care erau tratate înainte de această epidemie și strâns legată de aceasta și creșterea calității îngrijirilor medicale.

„Trebuie să privim Spitalul Județean Suceava în contextul întregului județ pe care îl deservim. De câteva săptămâni, de aproape o lună, suntem într-o fază de platou la nivelul județului cu 300-350 de cazuri active ceea ce se reflectă în SJU Suceava un număr constant de circa 100 de cazuri”, a spus Grămadă.

El a spus că majoritatea acestor cazuri sunt cazate în partea veche a spitalului și doar Unitatea de Terapie Intensivă găzduiește în clădirea mai nouă a spitalului cazuri Covid.

Totodată, în clădirea nouă sunt în jur de 100-110 pacienți aflați în curs de investigare în așa numitele zone tampon.

„Aceste două sectoare, practic, prin poziționarea lor în clădirea nouă a spitalului și prin fluxul de pacienți dictează capacitatea noastră de a prelua vechii pacienți, pacienții cronici non-Covid. Analizăm zilnic evoluția cifrelor și luăm decizii, cel puțin săptămânal, în ideea de a crește capacitatea noastră de a ajuta populația care prezintă patologie cronică”, a spus dr. Grămadă.

El a menționat că pentru aceasta deja s-au deschis în zona spitalului vechi zone tampon astfel încât pacienții cu suspiciune înaltă de Covid să fie direcționați din UPU direct spre zona care a fost inițial destinată ca zonă Covid pentru județul Suceava.

Grămadă a mai anunțat că prin eforturile conducerilor anterioare ale SJU Suceava s-a reușit achiziționarea unui nou aparat PCR care permite creșterea fluxului de pacienți din zona tampon.

„Desigur, mai sunt multe de făcut, dar toate sunt dictate de evoluția epidemiologică de la nivelul județului pe care o urmărim îndeaproape și ne dorim cât mai repede posibil să ne reluăm activitatea la capacitate maximă”, a spus Marius Grămadă.

El a subliniat că o problemă importantă legată de starea de alertă este cea privind asigurarea de personal medical.

Marius Grămadă a spus că partea de ATI Covid este ținută în șah de actuala legislație, menționând că e nevoie de un număr mare de medici de terapie intensivă și că prin apariția patologiei Covid posturile de medici anesteziști s-au dublat, aceștia fiind împărțiți în două sectoare, iar partea chirurgicală a spitalului este blocată, aceasta fiind explicația pentru care mulți pacienți nu pot beneficia de tratament chirurgical în SJU Suceava.

„Ne dorim ca starea de alertă să se termine cât mai rapid. Asta nu ține de nimeni, ci de evoluția epidemiologică din România și din județul Suceava, urmând ca într-un termen cât mai scurt posibil noi să mărim echipa de medici anesteziști”, a spus Grămadă.

Adrian Vasilcovici medic ATI a completat că acest platou de evoluție a epidemiei în județul Suceava se resimte și în secția ATI unde sunt 10-15 pacienți confirmați pozitiv zilnic.

El a menționat că sunt cinci medici anesteziști în zona Covid care de două luni de zile asigură continuitatea actului medical, cu ore suplimentare, fără week-end-uri, pentru că cineva trebuie să asigure această activitate.

Totodată, în zona non-Covid sunt șase colegi care cu greu fac față numărului mare de urgențe și de pacienți cu urgențe chirurgicale, iar din cauza stării de alertă nu pot fi angajați alți medici anesteziști care să vină să ajute.

Managerul SJU Suceava, Alexandru Calancea, a menționat că pot fi angajați medici anesteziști, dar pe o perioadă limitată și din acest motiv aceștia nu doresc asemenea angajamente.


Intră acum și în grupul de