Peste 6 tone de sare pentru muraturi, retrase de pe piata suceveana


Intră acum și în grupul de

Inspectorii sanitari suceveni au verificat timp de o lună de zile depozitele şi magazinele din judeţ ce comercializează sare neiodată, acţiune ce s-a soldat cu 64 de avertismente şi retragerea de pe piaţă a 6.257 kg. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, bioinginerul Adrian Popescu au fost efectuate 222 de controale, însă acestea vor fi continuate şi în perioada următoare.

Cea mai mare cantitate, de 4.040 kg a fost retrasă de la două depozite şi 12 magazine din zona Câmpulung Moldovenesc. Din 33 de magazine din Rădăuţi au fost retrase 1.130 kg, din 10 magazine sucevene au fost retrase 488 kg, dintr-un depozit şi 20 de magazie din Fălticeni s-au retras 376 kg iar din Vatra Dornei a fost scoasă de la vânzare cantitatea de 223 kg.

Comercializarea sării neiodate la pungi de 1kg, în magazine este interzisă, singura derogare acceptată fiind vânzarea acestora în lanţurile de farmacii naturiste de tip Plafar, în pachete de 0,5 kg, pentru persoanele ce suferă de afecţiuni tiroidiene şi nu pot folosi sare iodată.

La începutul controlului şeful interimar al DSP Suceava, Ludovic Abiţei a declarat că este interzisă folosirea sării neiodate în consumul uman şi la fabricarea pâinii, măsura fiind luată ca urmare a solului sărac în iod, plantele neputând extrage acest element, astfel se întâlneşte o carenţă.

„La noi se foloseşte mult această sare la murături. Gospodinele ştiu foarte bine că, dacă se pune sare cu iod în murături acestea se înmoaie şi nu mai sunt bune. Iodul distruge bacteriile ce provoacă fermentarea şi implicit murarea. Sare neiodată se foloseşte şi în industria laptelui. Dacă s-ar pune sare cu iod s-ar distruge germenii şi nu s-ar mai obţine iaurturile. Dar, în consumul uman iod este necesar, cu excepţia celor cu afecţiuni ale tiroidei, unde nu este recomandat”, a afirmat şeful DSP Suceava, adăugând că gospodinele vor trebui să cumpere sare fără iod de la farmacii.

De asemenea, sare neiodată se mai poate găsi vrac, în depozitele en-gros pentru producătorii ce fabrică produse ce necesită fermentarea.


Intră acum și în grupul de