Activitate intensa, in ultimele sase luni, la Directia pentru Cultura Suceava


Intră acum și în grupul de

În ultimele şase luni ale lui 2009, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Suceava a avut o activitate intensă contribuind la diferite manifestări şi sprijinind tipărirea unor cărţi. Astfel, instituţia suceveană de cultură a tipărit monografia „Bisericii Sf. Gheorghe”- Mirăuţi realizată de Ion Mareş şi Calendarul popular bucovinean „Răboj şi pecete magică” de Mihai Camilar şi a finanţat lucrările „Din istoria vieţii culturale a Bucovinei. Teatrul şi muzica”- autor Alice Niculică, Ed. I.Gh. Sbiera, „File de teatru sucevene”- colectiv de autori, coordonator A. Toma, „Martor la sfârşit de mileniu” -autor A. Toma, toate în acest moment aflându-se sub tipar.

„Am acordat sprijin financiar pentru apariţia unei publicaţii basarabene Revista Basarabia, pentru realizarea Festivalului Ochi de Păun la Rădăuţi şi am realizat o serie de parteneriate pentru Festivalul Internaţional de folclor –Întâlniri bucovinene. Am iniţiat un concurs judeţean pe teme de cunoaştere, protejare şi promovare a patrimoniului cultural naţional- Moştenire culturală- Comorile printre care trăim. Concursul a avut impact, înscriindu-se şcoli din mediul rural şi urban. La sfârşitul lunii se vor desemna câştigătorii”, a declarat în cadrul unei conferinţe Daniel Hrenciuc, şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural (DCCPN) Suceava.

Instituţia a mai contribuit la finanţarea unor lucrări de conservare şi restaurare la Mănăstirea Probota, Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Suceava, Bisericii Romano-Catolice din Rădăuţi.

Directorul DCCPN Suceava a precizat că, instituţia s-a implicat în parteneriat cu Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, în vederea întocmirii unei liste minimale ale siturilor arheologice din judeţ.

Un alt parteneriat a vizat susţinerea împreună cu Universitatea „ştefan cel Mare” Suceava a Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului- Eugeniu Coşeriu.

„Bucovina. File de istorie”, realizată împreună cu Facultatea de istorie –geografie a universităţii sucevene şi Complexul Muzeal Bucovina Suceava, a beneficiat de asemenea de implicarea şi sprijinul financiar al Direcţiei de Cultură.

Acţiuni în vederea clasării unor monumente istorice care aparţin minorităţilor, pregătirea editării Buletinului anual de informare -Patrimoniu 2010, cu termen de finalizare 1 decembrie 2009, susţinerea financiară a expoziţiei „Comorile dacilor” în parteneriat cu CMB, inspecţii de specialitate la monumente, organizarea arhivei, sunt alte activităţi realizate în ultimele 6 luni.

Daniel Hrenciuc a mai adăugat că instituţia este preocupată şi de realizarea unui parteneriat cu administraţiile publice locale în vederea semnalizării corecte a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului.


Intră acum și în grupul de