Activitate intensa, in ultimele sase luni, la Directia pentru Cultura Suceava

În ultimele şase luni ale lui 2009, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Suceava a avut o activitate intensă contribuind la diferite manifestări şi sprijinind tipărirea unor cărţi. Astfel, instituţia suceveană de cultură a tipărit monografia „Bisericii Sf. Gheorghe”- Mirăuţi realizată de Ion Mareş şi Calendarul popular bucovinean „Răboj şi pecete magică” de Mihai Camilar şi a finanţat lucrările „Din istoria vieţii culturale a Bucovinei. Teatrul şi muzica”- autor Alice Niculică, Ed. I.Gh. Sbiera, „File de teatru sucevene”- colectiv de autori, coordonator A. Toma, „Martor la sfârşit de mileniu” -autor A. Toma, toate în acest moment aflându-se sub tipar.

„Am acordat sprijin financiar pentru apariţia unei publicaţii basarabene Revista Basarabia, pentru realizarea Festivalului Ochi de Păun la Rădăuţi şi am realizat o serie de parteneriate pentru Festivalul Internaţional de folclor –Întâlniri bucovinene. Am iniţiat un concurs judeţean pe teme de cunoaştere, protejare şi promovare a patrimoniului cultural naţional- Moştenire culturală- Comorile printre care trăim. Concursul a avut impact, înscriindu-se şcoli din mediul rural şi urban. La sfârşitul lunii se vor desemna câştigătorii”, a declarat în cadrul unei conferinţe Daniel Hrenciuc, şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural (DCCPN) Suceava.

Instituţia a mai contribuit la finanţarea unor lucrări de conservare şi restaurare la Mănăstirea Probota, Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Suceava, Bisericii Romano-Catolice din Rădăuţi.

Directorul DCCPN Suceava a precizat că, instituţia s-a implicat în parteneriat cu Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, în vederea întocmirii unei liste minimale ale siturilor arheologice din judeţ.

Un alt parteneriat a vizat susţinerea împreună cu Universitatea „ştefan cel Mare” Suceava a Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului- Eugeniu Coşeriu.

„Bucovina. File de istorie”, realizată împreună cu Facultatea de istorie –geografie a universităţii sucevene şi Complexul Muzeal Bucovina Suceava, a beneficiat de asemenea de implicarea şi sprijinul financiar al Direcţiei de Cultură.

Acţiuni în vederea clasării unor monumente istorice care aparţin minorităţilor, pregătirea editării Buletinului anual de informare -Patrimoniu 2010, cu termen de finalizare 1 decembrie 2009, susţinerea financiară a expoziţiei „Comorile dacilor” în parteneriat cu CMB, inspecţii de specialitate la monumente, organizarea arhivei, sunt alte activităţi realizate în ultimele 6 luni.

Daniel Hrenciuc a mai adăugat că instituţia este preocupată şi de realizarea unui parteneriat cu administraţiile publice locale în vederea semnalizării corecte a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului.

loading...