Sanatate cu program redus pentru suceveni


Intră acum și în grupul de

Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare cu 15,5% au dat peste cap activităţile din sistemul sanitar sucevean, în unele unităţi alegându-se micşorarea programului iar în altele, zile de concediu fără plată prin rotaţie, în condiţiile în care, în toate structurile există personal puţin. De exemplu, la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, nu se dau zile libere, în schimb, s-a decis suspendarea plăţii cu ora aferentă posturilor vacante, a orelor suplimentare, precum şi neplata unui număr de două ore pe zi a personalului, angajaţii fiind plătiţi doar pentru şase din cele opt ore lucrate într-o zi.

Printre măsurile menite să realizeze economii la buget se numără şi renunţarea, de la 1 decembrie, la serviciile medicilor care cumulează pensia cu salariul şi a celor care au dosar de pensionare, în total 14 medici. O altă măsură vizează reducerea gărzilor la limita minimă legală, respectiv de la 50 la 25% a celor simple şi de la 100 la 50% a celor duble.

Cei 340 de angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) îşi vor reduce durata de lucru cu două ore jumătate în luna noiembrie şi o oră jumătate în luna decembrie. De asemenea, se renunţă la linia de gardă de la substaţia din Burdujeni, aceste hotărâri fiind luate în urma unei întâlniri dintre toţi reprezentanţii tuturor substaţiilor din judeţ, împreună cu reprezentanţii sindicali. Cu toate acestea, un lucru este clar medicii, asistenţii, ambulanţierii vor fi la serviciu la acelaşi program deoarece, deficitul de personal abia poate fi acoperit.

Cu două posturi de medici şi cinci de asistenţi vacante, angajaţii SAJ nu vor putea să îşi reducă programul deoarece nu pot pune viaţa bolnavilor în pericol, astfel, această măsură luată va fi doar pe hârtie, întrucât toţi vor munci la fel ca până acum, însă pe bani mai puţini.

Doar personalul administrativ va pleca în concediu fără plată, deoarece întreruperea activităţii acestora nu ar afecta foarte mult activitatea SAJ, susţin reprezentanţii unităţii medicale.

La DSP, conducerea a lăsat angajaţii să hotărască modalitatea de reducere a cheltuielilor salariale. Potrivit directorului adjunct, Marinela Grădinaru, cei aproximativ 170 de angajaţi au avut de ales între reducerea programului de lucru cu câteva ore pe zi şi patru zile de concediu fără plată.

La CAS, instituţie cu aproximativ 80 de angajaţi, conducerea a stabilit, de comun acord cu personalul, să dea 2,5 zile de concediu fără plată în noiembrie. Conform purtătorului de cuvânt Anda Sălăgean, oamenii vor sta acasă, prin rotaţie, după un grafic stabilit de coordonatorii de compartimente, astfel încât activitatea să nu fie perturbată.

Cei 28 de angajaţi ai Centrului de Transfuzii Sangvine (CTS) Suceava sunt nemulţumiţi de măsurile luate de către Ministerul Sănătăţii, prin care au pierdut, din nou, sporurile de unitate, periclitate şi prevenţie, care reprezintă 36% din salariu. „Am primit fluturaşul fără aceste sporuri pentru luna octombrie. Dacă şi în noiembrie şi decembrie ne vor fi tăiate, cu siguranţă vom acţiona în instanţă”, a explicat asistenta şefă a CTS Suceava, Geta Solonariu.

Pe lângă aceste sporuri care le-au fost tăiate, se mai adaugă şi cele patru zile de concediu forţat. În ceea ce priveşte aceste reduceri de cheltuieli, reprezentanţii CTS nu au hotărât încă modalitatea prin care vor aplica legea. „Probabil vom pleca pe rând fiecare în concediu fără plată, pentru că nimănui nu îi convine să muncească fără să fie plătit. Facem excepţie la livrarea care trebuie făcută non-stop şi unde nu se poate întrerupe activitatea. Oricum, activitatea nu va fi întreruptă, ne vom lua liber prin rotaţie, pentru a asigura necesarul de sânge, însă personalul este insuficient şi avem concedii de odihnă care nu au fost luate”, a explicat directorul CTS Suceava, dr. Maria Pilat.


Intră acum și în grupul de