Consulatul General al Ucrainei la Suceava a solicitat ajutor umanitar pentru combaterea gripei noi


Intră acum și în grupul de

Potrivit directorului coordonator adjunct pentru asistenţă medicală din cadrul DSP Suceava, Liliana Grădinariu, Consulatul General al Ucrainei la Suceava a lansat un apel cu privire la solicitarea unui ajutor umanitar ca sprijin pentru combaterea gripei pandemice. În aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava iniţiază o campanie umanitară de donare de medicamente şi materiale sanitare pentru ţara vecină.

„În spirit de solidaritate civică şi umanitară facem apel la farmaciile din judeţ pentru a dona, în limita bunăvoinţei, medicamente şi materiale sanitare care vor fi expediate autorităţilor ucrainene, sub formă de ajutor medical umanitar, pentru a preveni răspândirea şi a combate efectele gripei AH1N1. Toate medicamentele şi materialele sanitare donate prin bunăvoinţa farmaciilor sucevene vor fi colectate la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava de către o persoană mandatată, în acest sens, de către conducerea instituţiei şi care va primi aceste donaţii”, declară Liliana Grădinariu.

Cei care doresc informaţii suplimentare referitoare la campania de ajutor medical umanitar pot suna la telefoanele 0230 514557, 0330 401136, 0330 401436.

Numărul de decese provocate de virusurile gripale a crescut, în Ucraina, la peste 300, potrivit bilanţului Ministerului Sănătăţii ucrainean.

Epidemia de gripă din Ucraina a început la sfârşitul lunii octombrie, înregistrându-se până acum 1,4 milioane de bolnavi. Cel puţin 78.000 de persoane au fost internate îi spital şi peste 300 de pacienţi sunt încă în stare critică, la secţiile de terapie intensivă.

Potrivit autorităţilor sanitare, în 15 regiuni din Ucraina a fost depăşit deja pragul de epidemie de gripă, în timp ce alte 11 provincii sunt aproape de prag. Guvernul a impus carantină în nouă provincii occidentale, la sfârşitul lunii octombrie, în încercarea de a stopa răspândirea gripei.

La începutul lunii noiembrie Direcţia de Sănătate Publică Suceava recomanda cetăţenilor judeţului Suceava „să limiteze pe cât posibil deplasările pe teritoriul Ucrainei”, ca urmare a creşterii continue a numărului cazurilor de infecţii respiratorii şi gripă de acolo. Şeful DSP Suceava, Ludovic Abiţiei a precizat la începutul lunii, că s-a primit o atenţionare şi din partea şefului Administraţiei de Stat Cernăuţi, Vladymyr Kuliş, care la rândul său a recomandat evitarea călătoriilor în această zonă.

Şi primarul Sucevei, Ion Lungu, în calitate de şef al Comandamentului pentru situaţii de urgenţă al municipiului, a solicitat, miercuri, sucevenilor care obişnuiesc să-şi facă cumpărăturile de la Cernăuţi, să evite deplasările în această regiune în preajma sărbătorilor de iarnă.

Ion Lungu a spus că primarul Cernăuţiului, Mykola Fedoruk, a cerut Primăriei Suceava ajutor constând în medicamente Tamiflu. „Am trimis această solicitare Ministerului Sănătăţii pentru că Primăria Suceava nu are cum să ofere acest ajutor. Aceste medicamente sunt monitorizate de Ministerul Sănătăţii şi nu se găsesc în farmacii”, a declarat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de