Vaccinarea fetelor impotriva cancerului de col uterin a fost amanata in judet

Acţiunea de imunizare a fetelor împotriva cancerului de col uterin nu poate începe de luni, aşa cum era programat, deoarece DSP Suceava nu a intrat încă în posesia dozelor de vaccin. Ministerul Sănătăţii a decis să continue vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, după ce un sondaj la nivel naţional arată că românii sunt deacord, în acest sens.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, suceveanul Cristian Anton Irimie a precizat că potrivit sondajului, 52% dintre cei care şi-au exprimat o decizie sunt de acord ca fetele lor să fie vaccinate.

Campania de vaccinare a fetelor împotriva virusului vinovat de apariţia cancerului de col uterin trebuia ce să înceapă luni, a fost amânată în judeţ.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, bioing. Adrian Popescu campania v-a avea loc, dar nu începe luni, săptămâna viitoare o maşină a DSP urmând a se deplasa după dozele cu ser.

Startul ratat nu face decât să demonstreze că temerile exprimate cu diverse ocazii de medicii de familie, cum că această campanie riscă să aibă aceeaşi soartă nefericită ca prima, din cauza unei strategii greşit concepute şi ineficient puse în practică, sunt pe deplin justificate.

Vaccinul nu este obligatoriu, dar este ferm recomandat de specialişti.
Părinţii mai au posibilitatea de a se informa despre acest subiect la Tel Verde 080080008.

În judeţ, există 466 de clase a VI-a şi 418 clase a VII-a cu aproximativ 8.900 de eleve ce sunt eligibile pentru vaccinul împotriva cancerului de col uterin.

Pe 23 noiembrie, fetele ar fi trebuit să primească prima doză de vaccin, urmând ca în lunile ianuarie şi mai, anul viitor, să primească a doua şi respectiv a treia doză.

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a încercat realizarea unei campanii de vaccinare împotriva HPV, dar foarte puţini părinţi şi-au dat acordul să fie vaccinate fetiţele de 12 ani, fiind speriaţi de vârsta prea mică şi eventuale efecte secundare ale vaccinului.

În judeţul Suceava, din cele 4430 fetiţe care ar fi trebuit vaccinate, doar 49 au primit toate cele 3 doze de vaccine, cu acordul părinţilor.

loading...