Vaccinarea impotriva cancerului de col uterin ar putea incepe saptamana aceasta


Intră acum și în grupul de

O autospecială a Direcţiei de Sănătate Publică Suceava va ajunge în cursul zilei de marţi, la Bucureşti pentru a prelua dozele de vaccin repartizate judeţului, pentru imunizarea fetelor din clasele a VI-a şi a VII-a, împotriva cancerului de col uterin. „Este vorba despre 4.105 doze ce vor fi distribuite medicilor şcolari pentru mediul urban şi medicilor de familie cu atribuţii în medicină şcolară, pentru mediul rural”, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul coordonator adjunct Sănătate Publică şi Programe, dr. Marinela Grădinaru.

Aceasta a precizat că vaccinarea se va face în urma unei planificări pe zile şi unităţi şcolare, iar elevele , diriginţii şi părinţii vor fi anunţaţi pentru a ştii cu exactitate data în care are lor aplicarea primei doze. „Părinţii care nu sunt de acord cu vaccinarea vor anunţa medicii sau diriginţii”, a afirmat Marinela Grădinaru, menţionând că de această dată nu se vor mai face liste şi tabele cu semnături ale celor care nu sunt de acord.

Directorul coordonator adjunct Sănătate Publică şi Programe a ţinut să precizeze că acest vaccin poate fi administrat împreună cu alte tipuri vaccinuri, neexistând interdicţii în acest sens.

Marinela Grădinaru şi-a exprimat speranţa, ca de joi să înceapă efectiv vaccinarea fetelor în contextul în care elevii vor avea zile libere, în urma concediilor fără plată impuse profesorilor.

La nivelul judeţului sunt aproximativ 8.900 eleve în clasele a VI-a şi a VII-a iar vaccinarea se va face în două etape. Astfel nu toate fetele vor fi vaccinate odată, iar dozele vor fi suplimentate în funcţie de cerere.

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a încercat realizarea unei campanii de vaccinare împotriva HPV, dar foarte puţini părinţi şi-au dat acordul să fie vaccinate fetiţele de 12 ani, fiind speriaţi de vârsta prea mică şi eventuale efecte secundare ale vaccinului.

În judeţul Suceava, din cele 4430 fetiţe care ar fi trebuit vaccinate, doar 49 au primit toate cele 3 doze de vaccine, cu acordul părinţilor.

Ministerul Sănătăţii a decis să continue vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, după ce un sondaj la nivel naţional arată că românii sunt deacord, în acest sens.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, suceveanul Cristian Anton Irimie a precizat că potrivit sondajului, 52% dintre cei care şi-au exprimat o decizie sunt de acord ca fetele lor să fie vaccinate.


Intră acum și în grupul de