O societate comercială din Sucevița este cercetată pentru tăierea ilegală a 58 de arbori dintr-o pădure din Sucevița. Angajații firmei foloseau instrumente false de marcare, iar materialul lemnos rezultat a fost sustras


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a sesizat, miercuri, Poliția referitor la tăierea ilegală a 58 de arbori în fondul forestier de pe raza comunei Sucevița, administrat de un ocol silvic privat.

Potrivit primelor informații, ocolul silvic privat a preluat cantonul silvic 13 Sucevița din care face parte UP 1 Sucevița în februarie 2020. UP respectiv conține mai multe parcele, la predare nefiind identificați arbori tăiați ilegal, apoi cantonul a fost în gestiunea pădurarului din com. Sucevița.

Astfel, în perioada februarie-iulie 2020, în UP 1 Sucevița (70,60 hectare pădure) nu s-au efectuat exploatări forestiere, iar la data de 7 iulie, ocolul silvic privat a eliberat o autorizație de exploatare în favoarea unei firme din Sucevița. Astfel, s-a constituit partida de exploatare a unui volum de 325 mc material lemnos din acest UP, aferent unui număr de 267 arbori, în perioada 07.07.2020-30.09.2020.

În același timp, în perioada 11-14.08.2020, Garda Forestieră Suceava a efectuat un control în urma căruia a identificat mai multe cioate ce prezentau marcaje silvice false, materialul lemnos fiind tăiat și sustras ilegal.

Ca urmare a cercetării la fața locului, au fost identificate și ridicate, în vedere efectuării unei expertize, mai multe cioplaje pe care au fost aplicate marcaje în vederea tăierii de arbori, aceste marcaje fiind susceptibile a fi falsificate și create cu dispozitive improvizate, tip „bucșă”. 

Cercetările mai arată că, în perioada 07.07.2020-10.08.2020, în baza autorizației de exploatare, folosindu-se de instrumente false de marcare, societatea în cauză, a tăiat arborii pentru care i s-a emis autorizația, însă, suplimentar a mai tăiat ilegal și 58 de arbori de esență rășinoase, în volum total de 187 mc, producând un prejudiciu de 139.844 lei, care depășește de 852,7 ori prețul mediu al unui mc de masă lemnoasă. 

Ulterior tăierii, materialul lemnos a fost extras din fondul forestier și  însușit de către societatea care a efectuat exploatarea. 

În consecință, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori”, „furt de arbori”, „falsificarea instrumentelor oficiale” și „folosirea instrumentelor false de marcare”.


Intră acum și în grupul de