Fetitele de pana la 1 an, preferate de suceveni pentru adoptii


Intră acum și în grupul de

Sucevenii preferă să adopte fetiţe cu vârsta până la un an. Aşa reiese dintr-o analiză realizată de specialiştii din cadrul Protecţiei Copilului Suceava. În judeţ, peste 80% dintre copiii care ar putea fi adoptaţi sunt băieţi şi au împlinit deja 3 ani. Acesta este şi motivul pentru care se găsesc destul de greu familii din Suceava care să adopte copii.

Potrivit Direcţiei Generale de Asigurări Sociale şi Protecţia Copilului Suceava, mai bine de 70 % dintre copiii adoptabili de la Suceava au peste 4 ani, iar o parte dintre ei sunt de etnie romă sau cu probleme de sănătate fizică sau mentală, ceea ce face grea plecarea lor în adopţie.

De obicei, copiii de etnie romă nu sunt adoptaţi de familiile de români, dar îşi găsesc „părinţi” printre asistenţii maternali în grija cărora au fost daţi după ce au ajuns în grija statului.

În perioada 2007 – iunie 2009, 12 copii au fost adoptaţi de către asistenţi maternali, angajaţi ai Protecţiei Copilului. „Părinţii adoptivi” – asistenţi maternali profesionişti – au prioritate la adopţia minorului, dacă respectivul copil nu are rude care să îşi dorească să aibă grijă de el.

Cei mai mulţi asistenţi maternali au copii naturali, dar pentru că s-au ataşat foarte mult de copiii care au ajuns la ei în familie, după o măsură de plasament, au decis să-i adopte.

Problema pe care o ridică fiecare familie care doreşte să adopte un copil este cât timp durează până primeşte copilul în încredinţare în vederea adopţiei.
În acest sens, specialiştii din cadrul compartimentului de adopţii Suceava menţionează că nu pot estima o perioadă anume, aceasta fiind în funcţie de grupa de vârstă pe care o solicită fiecare familie, de cât de mult ţin ei la acea grupă de vârstă, dacă vor fetiţă sau băiat. Timpul de aşteptare scade cu cât grupa de vârstă solicitată a copilului este mai mare, peste 4 ani, şi în condiţiile în care pentru părinţi nu contează sexul sau etnia copilului.

Personalul care lucrează la compartimentul adopţii recomandă familiilor să vadă mai mulţi copii. Au fost situaţii când familii care au dorit un copil foarte mic au adoptat, până la urmă, copii de peste 3 ani sau mame care şi-au dorit o fetiţă şi s-au ataşat foarte mult de un băiat sau s-au ataşat mult de un copil de etnie romă.
„Noi considerăm că toate cazurile de adopţie sunt deosebite, dacă ne gândim la faptul că, deşi căutăm o familie pentru copil, trebuie urmărit şi ce-şi doreşte familia, deoarece copilul pe care-l vor adopta va fi copilul lor şi ambele părţi -copil şi familie, trebuie să simtă acest lucru. Urmărim întâlnirile dintre copil şi familie şi este emoţionant când viitorii părinţi vin şi îţi mărturisesc că se gândesc mereu la copil şi ne roagă să-i ajutăm să aducă copilul cât mai repede la ei acasă. Acest lucru, însă, nu depinde întotdeauna de noi, mai ales în perioada de vară, din cauza vacanţei judecătoreşti”, au explicat specialiştii care instrumentează dosarele de adopţie în judeţ.

Psihologii îi atenţionează pe părinţii adoptivi că, cu cât vor comunica mai din timp copilului că l-au adoptat, cu atât nu vor întâmpina probleme mai târziu.
„Orice întârziere în a comunica acest lucru conduce la schimbarea în comportamentul copilului adoptat, care află din alte surse sau prea târziu lucruri legate de trecutul său. Aceste schimbări pot fi uneori ireversibile”, reiese din cercetările psihologilor.

Familiile care doresc să adopte trebuie să cunoască faptul că nu pot vizita nici un copil decât după ce obţin atestatul de familie adoptatoare eliberat prin dispoziţia directorului executiv al Protecţiei Copilului Suceava, act care certifică faptul că familia respectivă a urmat cursurile de formare în acest sens şi este pregătită să primească în familie un nou membru.


Intră acum și în grupul de