Parohia Bisericii Sf. Cruce de la Patrauti nu are posibilitatea sa plateasca pentru paza lacasului de cult


Intră acum și în grupul de

Paza unui edificiu aflat în patrimoniul UNESCO este lăsată în voia sorţii. Este vorba despre Biserica Sf. Cruce de la Pătrăuţi, construită în 1487, în curtea căreia romii din localitate intră şi consumă alcool, fac mizerie şi scrijelesc zidurile bisericii. „În Pătrăuţi sunt două parohii. Cea de la Biserica Sf. Cruce are doar vreo 400 de enoriaşi, şi nu are posibilitatea să plătească paza. În jur sunt comunităţi de rromi ce aparţin de neoprotestanţi. Cei mai mulţi ortodocşi sunt la cealaltă parohie”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN) Suceava, Daniel Hrenciuc.

Pentru că monumentul nu este păzit, romii care locuiesc în vecinătate vin în curtea bisericii. Parohul bisericii, Gabriel Herea a făcut demersuri către Poliţie, dar paza trebuie asigurată de jandarmi dar, din nefericire nu este asigurată şi finanţarea prin lege.

„Trebuie modificată legislaţia prin hotărâre de Guvern, pentru ca jandarmii să fie plătiţi”, a precizat Daniel Hrenciuc.

Biserica Sf. Cruce a fost construită în 1487 şi este cea mai veche biserică păstrată dintre ctitoriile lui Ştefan cel Mare, totodată fiind şi cel mai vechi lăcaş de cult ortodox.

Valoarea deosebită este dată şi de faptul că s-a păstrat şi pictura exterioară şi interioară a bisericii, de asemenea cea mai veche din Moldova.

Preotul s-a plâns că romii care locuiesc în vecinătate nu ţin cont de nimic şi intră în curtea acestea ca pe maidan, consumă alcool, fac mizerie şi scrijelesc zidurile bisericii.


Intră acum și în grupul de