Biserica romano-catolica din Radauti, sprijinita de Directia pentru Cultura Suceava


Intră acum și în grupul de

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN) Suceava a finanţat din fonduri extrabugetare Biserica romano-catolică din Rădăuţi, la solicitarea acesteia, oferind 5.000 lei pentru lucrări de conservare şi restaurare. „În limita posibilităţilor ajutăm pe oricine ne solicită”, a declarat şeful DCCPN Suceava, Daniel Hrenciuc.

Biserica romano-catolică „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” din Rădăuţi a fost construită în perioada 1823-1826 şi este inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2004.

De altfel, conducerea DCCPN Suceava consideră că edificiile romano şi greco-catolice din judeţ nu au fost puse suficient de bine în valoare şi vrea respectarea a tot ce înseamnă Bucovina istorică. Astfel, instituţia a încheiat un parteneriat cu Decanatul Bisericii romano-catolice, care vizează în primul rând punerea în valoare a bisericilor acestui cult, existente în judeţ, dar un parteneriat asemănător vizează şi cultul greco-catolic.

În cadrul acestui parteneriat, se doreşte elaborarea unui ghid trilingv al acestor biserici, unele dintre ele catedrale, în română, engleză, germană, poate chiar şi polonă.

În opinia şefului DCCPN Succeava, includerea bisericilor romano-catolice dar şi a celor greco-catolice într-un ghid ar fi binevenită. „Să nu uităm că aceste biserici-monument fac parte din Bucovina istorică. De altfel, noi dorim să încurajăm integrarea monumentelor care aparţin minorităţilor din judeţ în circuitul istoric şi turistic”, a afirmat Daniel Hrenciuc.

Tot prin acest parteneriat vor fi editate micromonografii pentru fiecare biserică romano-catolică în parte, chiar şi cele nefolosite în prezent.

În judeţul Suceava există 11 parohii romano-catolice, dar mai sunt şi biserici nefolosite de acest cult, precum cele de la Arbore, Clit, dar şi la Ţibeni unde în biserica romano-catolică se oficiază slujbe de rit ortodox.


Intră acum și în grupul de