Cartofii agricultorilor suceveni fac colti in depozite


Intră acum și în grupul de

Deşi în acest an recolta de cartofi a fost una bună, aceştia sunt sortiţi a face colţi în depozite. De pe cele 24.100 de hectare cultivate în judeţul Suceava s-a obţinut o producţie de 17.000 kg la hectar. Vasile Tofan, specialist în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, a menţionat că agricultorii au o mare problemă cu valorificarea, preţurile oferite la cultura principală a judeţului fiind neacoperitoare.

La achiziţie ofertele sunt de cel mult 0,35 de lei pe kg, la cantităţi mari şi 0,50 lei pentru cei care cumpără doar câţiva saci. Producătorii spun că, cantităţile cumpărate fiind mici şi din cauză că, în prezent, consumatorii nu-şi mai fac provizii peste iarnă, legumele şi fructele putând fi găsite la magazine specializate pe tot parcursul anului.

„Preţurile oferite sunt mici, iar clienţii puţini. Producţia pe stoc a agenţilor economici este foarte mare, preţurile fiind de 0,3-0,35 le pe kg. Una din cauze se referă la faptul că nu se mai consumă la fel de mulţi cartofi ca în trecut. Gospodinele s-au reprofilat pe paste făinoase, iar aprovizionarea cu cartofi nu mai face din toamnă pentru toată iarna. Oamenii merg cu sacoşă la magazin, îşi cumpără 2-3 kg de cartofi, îi folosesc pe loc şi nu îi mai depozitează. Cartoful este perisabil, iar ţinut în cantitate mare se dezhidratează, încolţeşte şi se depreciază”, susţine Vasile Tofan.

Acesta a adăugat că, neputând să-şi vândă producţia, agricultorii sunt decapitalizaţi şi înfiinţează cu greu o nouă cultură.


Intră acum și în grupul de