Institutiile sanitare recomanda sucevenilor sa nu se expuna la frig


Intră acum și în grupul de

Judeţul Suceava este unul dintre cele mai friguroase din ţară. În noaptea de duminică spre luni, municipiul Rădăuţi a fost un adevărat pol al frigului după ce s-au înregistrat -24 grade Celsius. Pentru perioada cu temperaturi extrem de scăzute, instituţiile sanitare recomandă evitarea deplasărilor în spaţii deschise şi expunerea la frig, iar în cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea de mijloace de protecţie adecvate -căciuli, mănuşi etc.

Se recomandă consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume, evitarea băuturilor alcoolice.

O altă măsură este acordarea unei atenţii speciale copiilor. Se recomandă evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

O altă recomandare este încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Şi nu în ultimul rând evitarea expunerii prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături -în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic.

În judeţul Suceava s-au înregistrat două decese din cauza frigului din ultima perioadă.

Primul caz s-a înregistrat în dimineaţa zilei de 13 decembrie când, un bărbat a fost găsit mort lângă Biserica Sf. Andrei din cartierul sucevean Burdujeni.
Gheorghe Duţuc, în vârstă de 48 ani, a fost preluat de o ambulanţă chemată prin 112 şi dus direct la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde medicii n-au mai putut face altceva decât să constate decesul, în urma hipotermiei urmată
de un stop cardio-respirator. Bărbatul era cunoscut ca fiind consumator de băuturi alcoolice.

Al doilea caz s-a înregistrat în ziua de 16 decembrie când O. Ştefan, de 42 ani, din comuna Dumbrăveni a fost găsit în stare de inconştienţă pe strada Mitropoliei, din municipiul Suceava, în spatele casei mortuare. Acesta a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul Judeţean Suceava unde la scurt timp a decedat.


Intră acum și în grupul de