Un sucevean a găsit pe raza comunei Cârlibaba mai multe elemente de muniție din Primul Război Mondial. ISU Suceava explică ce trebuie să facem dacă găsim muniții neexplodate


Intră acum și în grupul de

Un sucevean a găsit, sâmbătă, două proiectile și un corp de proiectil pe o pășune montană de pe raza localității Valea Stânii, din comuna Cârlibaba.

Bărbatul a anunțat ISU Suceava, iar potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Lt. Alin Găleată, Grupa Pirotehnică a identificat un proiectil exploziv calibrul 70 mm, un proiectil șrapnel calibrul 75 mm și un corp de proiectil exploziv calibrul 76 mm, provenind din Primul Război Mondial.

Primele două elemente erau în perfectă stare de funcționare, fiind echipate cu focos și încărcătură explozivă.

Sursa citată a ținut să menționeze că muniția a fost ridicată, transportată și depozitată provizoriu, până la distrugerea ei într-un poligon autorizat.

Tot Lt. Alin Găleată a menționat că bărbatul care a descoperit muniția este posesor de un detector de metale, iar ISU Suceava are o colaborare bună cu membrii asociației detectoriștilor din județ (posesori, autorizați, de detectoare de metale).

În acest context, pirotehniștii ISU Suceava reamintesc sucevenilor principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor muniții rămase neexplodate:

– Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;

– Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;

– Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;

– Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;

– Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;

– Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;

– Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune la numărul unic de urgenţă 112.


Intră acum și în grupul de