In perioada Sarbatorilor de iarna, exista un risc mai mare de imbolnavire cu trichineloza

Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât centrele comerciale specializate. De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.

Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.
3. Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate.
4. Tăierea clandestină a animalelor
Boala nu se transmite interuman.

loading...