Noi decese cauzate de gripa noua, in randul sucevenilor


Intră acum și în grupul de

Numărul total al deceselor din judeţul Suceava, cauzate de gripa nouă asociată cu alte afecţiuni se ridică la 8, ultimele două survenind pe 22 şi 23 decembrie. Întrucât numărul deceselor provocate de gripa nouă este în creştere la nivel naţional şi judeţean, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Marinela Grădinaru, a declarat luni, că „populaţia trebuie să conştientizeze că virusul AH1N1 va face din ce în ce mai multe victime, iar singura metodă de protecţie e vaccinarea”. Aceasta a precizat că, în continuare, sucevenii sunt reticenţi la a se vaccina cu vaccinul Cantgrip, până acum fiind efectuate cam 10% din dozele de vaccin repartizate de DSP.

„Trebuie ştiut că oricine poate contacta virusul, iar evoluţia bolii e imprevizibilă, putând varia de la o zi la alta, ajungând chiar la deces. În fiecare zi, la nivel naţional se declară noi decese, iar la noi în judeţ sunt din ce în ce mai multe cazuri. Instituţiile statului şi-au făcut datoria, au produs şi repartizat vaccinul, iar din acest moment fiecare persoană este responsabilă de ce se întâmplă mai departe. Trebuie să privim situaţia cu responsabilitate şi să înţelegem că numai prin vaccinare se poate asigura imunizarea faţă de virus”, a menţionat Marinela Grădinaru.

Numărul deceselor în judeţ a ajuns la 8, ultimele două având loc săptămâna trecută. Este vorba despre decesul unei femei de 52 de ani din zona Humorului, care s-a internat pe 21 decembrie seara, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava, având o simtomatologie „gravă”.
Pacienta suferea etilism cronic, tabagism şi pe acest fond evoluţia bolii a fost nefavorabilă, astfel că a decedat a doua zi dimineaţa. Întrucât n-a mai fost timp pentru prelevarea probelor din exudatul faringian, analiza s-a efectuat pe fragmente recoltate în urma necropsiei, fiind confirmată prezenţa virusului gripei noi, pe 24 decembrie.

Al doilea caz de deces s-a înregistrat la un bărbat de 42 de ani dintr-un sat de pe lângă Fălticeni, care a fost internat pe 14 decembrie la Secţia Anestezie-Terapie-Intensivă de la Spitalul de Penumologie din Iaşi, fiind confirmat cu gripă nouă pe 18 decembrie. Bărbatul suferea de boli cronice asociate, care au determinat evoluţia nefavorabilă.

În ţară au fost înregistrate până în prezent 49 de decese la persoane care în majoritate aveau boli asociate. Numai în ultimele zile au fost consemnate 7 noi decese la persoane care aveau asociate boli cronice- ciroză, diabet zaharat, boli pulmonare, două dintre acestea fiind cele înregistrate la persoane din judeţul Suceava.


Intră acum și în grupul de