Peste 6.600 de inscrisi la BAC-ul din acest an scolar


Intră acum și în grupul de

Pentru examenul de bacalaureat din acest an s-au înscris săptămâna trecută 6.678 elevi de clasa a XII-a din liceele sucevene, promoţia curentă, la care se mai adaugă 73 din promoţiile anterioare. Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman, a precizat luni, faptul că la examen s-au înscris şi elevi de la liceele particulare. Astfel de la Liceul particular nr.1 Suceava s-au înscris 129 elevi de clasa a XII-a, de la Liceul Particular „Virgil Madgiaru” Suceava- 67 elevi iar de la Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Bucovina” un număr de 56 elevi.

Începând cu acest an şcolar, bacalaureatul va avea două etape. În prima fază, pe parcursul clasei a XII-a, vor fi evaluate, prin verificări orale, competenţele de comunicare în limba română şi, după caz, în limba maternă. Tot în timpul ultimului an de liceu vor fi susţinute două probe de verificare a cunoştinţelor de folosire a computerului şi de limbi moderne.

Toate aceste evaluări din timpul anului şcolar nu se notează, dar sunt obligatorii, elevii urmând să primească, după trecerea fiecărei testări, câte un certificat de competenţă (calificativ).

La finalul clasei a XII-a, în cadrul bacalaureatului se vor susţine trei, respectiv patru probe scrise, în cazul elevilor care au studiat în limba maternă. Disciplinele de examen vor fi limba română, o probă obligatorie corespunzătoare profilului, matematică sau istorie, şi una la alegere, în funcţie de profil. La această ultimă probă, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege între chimie, fizică, biologie şi informatică, iar cei de la profil uman, între economie, geografie, logică, psihologie şi filosofie.

Nota finală de bacalaureat va fi media aritmetică a celor trei, respectiv patru, probe scrise, pentru cei care au dat examen scris şi în limba maternă.

Practic, probele orale de la bacalaureatul de până acum au fost înlocuite cu evaluările din timpul anului şcolar şi, în plus, a fost eliminată ultima probă de bacalaureat, cea la discipline din altă arie curriculară decât cea absolvită, unde mai mult de jumătate dintre candidaţi alegeau proba la educaţie fizică.
Înscrierile la examenul de Bacalaureatul din acest an şcolar au avut loc pe parcursul săptămânii trecute.

Potrivit calendarului probelor de verificare a competenţelor din cadrul bacalaureatului, proba de verificare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română va fi susţinută în intervalul 15-17 februarie.


Intră acum și în grupul de