Fost polițist sucevean, trimis după gratii pentru afaceri necurate cu material lemnos care i-au adus 30.000 lei în câteva luni. Alte patru persoane au primit pedepse cu suspendare


Intră acum și în grupul de

Magistrații Curții de Apel Suceava au dispus, în data de 23 octombrie, condamnarea definitivă la închisoare cu executare a unui fost șef al unui post de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, găsit vinovat în săvârșirea a patru infracțiuni, inclusiv abuz în serviciu. În cadrul aceluiași dosar, alte patru persoane au primit pedepse cu suspendare, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Generale Anticorupție.

Potrivit sursei citate, fostul polițist a fost condamnat la patru ani și două luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu (9 acte materiale), efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, încredinţarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere și neglijență în serviciu.

Pentru ce va sta la închisoare fostul polițist?

Concret, datele DGA arată că în cursul anului 2016, polițistul a desfăşurat, în mod repetat, activități comerciale cu material lemnos, obţinând venituri din această activitate, cu sprijinul unui bărbat care a fost condamnat în același dosar.

De asemenea, în cursul anului 2016, acelaşi lucrător de poliţie a desfăşurat în mod continuu activităţi comerciale cu material lemnos, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Totodată, în perioada octombrie-decembrie 2016, polițistul, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, deși a luat cunoștință în mod direct despre transportul pe drumurile publice de material lemnos fără documente de proveniență, a înlesnit aceste transporturi prin coordonarea conducătorilor auto în perioade și prin locuri menite să evite întâlnirea cu alte echipaje de poliție, nu a luat măsuri de oprire, constatare a faptelor sau contravențiilor, aplicare a sancțiunilor contravenționale prevăzute de lege și confiscare a materialului lemnos și a vehiculului cu care acesta era transportat.

Din probele administrate, a rezultat că fostul polițist a efectuat acte de vânzare-cumpărare în sumă totală de 29.834 lei. Ca urmare a activităților de urmărire penală, a fost identificată și indisponibilizată cantitatea totală de 630 mc material lemnos care provine din activități ilicite desfășurate de persoanele cercetate, mai arată DGA.

Ceilalți condamnați

După cum am menționat, în cadrul aceluiași dosar au mai fost condamnate alte patru persoane.

Este vorba despre o persoană fără calitate specială condamnată la pedeapsa de 1 an și două luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană (5 acte materiale).

O altă o persoană fără calitate specială,condamnată la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere (7 acte materiale).

Cea de a treia persoană fără calitate specială a primit 3 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals.

În cele din urmă, administratorul unei societăți comerciale din domeniul silvic a fost condamnat la pedeapsa de 8 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă și fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale).

De menționat că dosarul a fost inițiat ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciului Județean Anticorupție Suceava, la data de 28 aprilie 2016, sesizare înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Totodată, pentru probarea faptelor, în cauză au fost efectuate inclusiv 13 percheziții domiciliare, cu sprijinul efectivelor D.G.A. – Serviciul Tehnic, cât și din cadrul Serviciilor Județene Anticorupție Botoșani, Iași, Bacău și Neamț.


Intră acum și în grupul de