Pe suceveni i-a cuprins isteria vaccinarilor impotriva gripei pandemice


Intră acum și în grupul de

În ultima perioadă, în judeţul Suceava, vaccinarea împotriva virusului pandemic AH1N1 s-a intensificat. Adjunctul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Marinela Grădinaru a declarat vineri, că instituţia se confruntă în aceste zile cu sute de solicitări de vaccin Cantgrip, iar cererile „vin de peste tot, şi de la medicii de familie şi de la instituţii”, ceea ce a diminuat serios stocul de vaccin existent la DSP, care mai are doar vreo 3.000 de doze, din totalul de 29.500, astfel că săptămâna viitoare se va solicita o suplimentare de 15.000 de doze.

Şeful DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat că de vineri, funcţionează la Spitalul Judeţean Suceava un centru de vaccinare împotriva gripei noi, pentru a putea fi imunizate cât mai multe persoane. Centrul a fost înfiinţat pe lângă compartimentul de prevenire a transmiterii infecţiilor nozocomiale, dar înainte de vaccinare pacienţii vor fi consultaţi de medicii de la Unitatea Primire Urgenţe de la spital.

Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, medicul Irina Badrajan a precizat vineri că şi la cabinetul său solicitările pentru vaccinul Cantgrip au crescut de joi „spectaculos”, , vineri fiind pur şi simplu luată cu asalt, iar fenomenul este acelaşi şi în cabinetele celorlalţi medici de familie suceveni.

Cererile vin nu numai de la bolnavii cronici, ci şi de la pacienţii mai tineri aflaţi pe lista sa. „Am avut 50 de doze de vaccin pentru pacienţii cu boli cronice şi am mai solicitat de la DSP încă 100 de doze. Am vorbit cu colegii mei şi suntem de părere că ceea ce se întâmplă arată o educaţie pentru sănătate scăzută din partea populaţiei, care se informează din surse neavizate şi nu ascultă sfatul medicilor. Pentru că noi am ieşit de atâtea ori şi am recomandat vaccinarea, nu numai în cazul gripei noi. De aceea trebuie făcut ceva pentru schimbarea mentalităţii. A trebuit să moară cineva ca să luăm măsuri de prevenire a gripei. Sunt foarte indignată de această mentalitate, de a acţiona cum trebuie numai în urma unor evenimente neplăcute şi nu ascultând sfatul medicului”, a declarat dr. Irina Badrajan. Acesta se referă la moartea actorului Toni Tecuceanu, de la „Cronica Cârcotaşilor”.

Institutul Cantacuzino a anunţat că în judeţul Suceava, joi a fost confirmată prezenţa virusului pandemic la 5 suceveni.


Intră acum și în grupul de