In patru zile, aproape 1000 de persoane s-au imunizat contra gripei noi la Spitalul Judetean


Intră acum și în grupul de

În cele patru zile de la înfiinţare, numărul persoanelor vaccinate împotriva gripei noi în cadrul centrului organizat în Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel nou” Suceava se apropie de 1000, peste 600 de persoane fiind vaccinate luni şi marţi. Presiunea pacienţilor asupra Centrului a început să scadă joi faţă de primele zile de la deschidere, până în 100 de persoane prezentându-se joi să se vaccineze împotriva gripei noi, a informat şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.

În schimb, la centrele organizate în judeţ la Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung şi Vatra Dornei solicitările de vaccinare sunt destul de scăzute. De exemplu joi, la Centrul de Vaccinare din Rădăuţi s-au vaccinat 15 persoane împotriva gripei cu virus AH1N1.

Alexandru Lăzăreanu precizează că între timp, oamenii s-au lămurit care categorii de pacienţi se vaccinează în centre şi care la medicii de familie, şi se prezintă acolo unde trebuie. De aceea, este în continuare aglomeraţie în cabinetele medicilor de familie, care sunt asaltaţii de pacienţii de pe listele lor.

Reamintim că în centrele de vaccinare primesc vaccinul Cantgrip doar persoanele neasigurate, din alte judeţe şi cazurile speciale, iar asiguraţii se vaccinează la medicii de familie.

Tot legat de vaccinarea anti AH1N1, directorul DSP a precizat că a primit de la Ministerul Sănătăţii adresă în care se menţionează obligativitatea medicilor de a se vaccina, dar a declarat că „nu pot obliga medicii să se vaccineze”.

Potrivit acestuia doar 2% din personalul sanitar din spitalele judeţului nu s-a vaccinat. „Eu n-am auzit că nu vor să se vaccineze”, a spus dr. Lăzăreanu.
Într-un document transmis direcţiilor de sănătate judeţene, semnat de secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, se precizează că „personalului medico-sanitar care refuză vaccinarea i se va interzice prestarea de activităţi medicale care presupun prezenţa pacienţilor”. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, consideră măsura „ilegală”.


Intră acum și în grupul de