Protocol de colaborare intre Jandarmerie si Comisia Nationala Pentru Controlul Activitatilor Nucleare

Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Suceava, căpitan Bogdan Cornaci, joi, la ora 12.00, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei, a avut loc semnarea protocolului de colaborare între Jandarmeria Româna şi Comisia Naţională Pentru Controlul Activităţilor Nucleare ( C.N.C.A.N.). Protocolul a fost semnat de generalul locotenent dr. Olimpiodor Antonescu, Inspectorul General al Jandarmeriei Române şi de Borbala Vajda, preşedintele C.N.C.A.N.

Căpitanul Cornaci precizează că principalul scop al protocolului îl reprezintă cooperarea celor două instituţii pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a misiunilor Jandarmeriei de asigurare a pazei şi protecţiei instalaţiilor şi obiectivelor nucleare ale C.N.C.A.N., precum şi a transporturilor de materiale nucleare şi radioactive, stabilite prin lege, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură contravenţională sau penală.

Jandarmeria Română asigură paza şi protecţia a 7 obiective ale C.N.C.A.N., dispuse pe întregul teritoriu al României, iar în cursul anului trecut jandarmii au asigurat paza şi protecţia a peste 40 de transporturi de materiale nucleare sau alte materii radioactive.

În anul 2009 au fost desfăşurate activităţi pentru executarea misiunii de pază şi protecţie a transportului de combustibil nuclear uzat de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” în Federaţia Rusă. Securitatea acestui transport de la Platforma Măgurele la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni a fost asigurată de 200 luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Dispozitivul de securitate a fost sprijinit de un aparat de zbor care a filmat toate activităţile desfăşurate pe timpul deplasării. În urma acestui transport, România a devenit prima ţară din care este evacuat uraniul puternic îmbogăţit, după ce preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obamma şi-a exprimat angajamentul de a securiza în 4 ani materialul nuclear de risc din întreaga lume.

Totodată acesta a fost primul transport de uraniu puternic îmbogăţit, uzat, efectuat pe calea aerului. Transporturile au fost efectuate în cadrul iniţiativei de reducere a ameninţării globale a Administraţiei Naţionale pentru Securitate Nucleară (NNSA), care a asigurat, de asemenea, repatrierea uraniului puternic îmbogăţit de origine americană în S.U.A., în anul 2008. Astfel, România se aliniază Rusiei şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică cu care NNSA a colaborat strâns în vederea repatrierii materialelor nucleare.

loading...