Peste 100 de copii suceveni cu varste de pana la 14 ani, dependenti de insulina


Intră acum și în grupul de

Numărul sucevenilor care suferă de diabet zaharat creşte îngrijorător în fiecare an. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în 2009, peste 1.700 de suceveni au fost înregistraţi în evidenţele medicilor ca fiind diabetici. În total, numărul pacienţilor din judeţ care suferă de această boală este de 18.700 de persoane. Cei mai mulţi bolnavi au vârsta până în 64 de ani, dar boala afectează şi minori. Astfel, 110 copii cu vârste de până la 14 ani sunt dependenţi de insulină.

„Este o boală care apare fie din cauza unui stil de viaţă alimentar nesănătos, fie apare ereditar. În foarte multe cazuri apare la persoanele obeze, care au o alimentaţie dezordonată”, a precizat Marinela Grădinaru, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică.

Medicii specialişti pun numărul tot mai mare de îmbolnăviri pe seama educaţiei deficitare, dar şi a sărăciei, în condiţiile în care alimentaţia echilibrată implică cheltuieli mai mari. „Oamenii trebuie să mănânce sănătos, însă în condiţiile acestea de criză o alimentaţie sănătoasă este costisitoare, iar oamenii nu au de unde. De aceea şi numărul atât de mare de cazuri”, a adăugat Marinela Grădinaru.

Specialiştii spun că diabetul provoacă numeroase complicaţii. Astfel, peste 1.300 de diabetici au probleme de vedere, alţi 2.600 au suferit un accident vascular şi polineuropatie, un grup de afecţiuni care se manifestă asupra terminaţiilor nervoase din muşchii degetelor de la mâini şi picioare.


Intră acum și în grupul de