Detectorul de minciuni, pus anul trecut in functiune pentru circa 200 de suspecti


Intră acum și în grupul de

Aproape 200 de suceveni au fost testaţi, anul trecut, la detectorul de minciuni din dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Potrivit statisticilor, în 2009, la poligraful poliţiei judeţene sucevene s-au făcut nu mai puţin de 179 de expertize, fiind testate 198 de persoane. Dintre acestea, 54 au fost prinse cu minciuna, iar 35 au recunoscut că au participat la comiterea unor infracţiuni.

Testările au fost efectuate în 88 de cazuri de furt, 29 de infracţiuni de loviri şi alte violenţe, 17 violuri, abuzuri sexuale şi incest, 16 vătămări corporale, 11 omoruri şi tentative de omor, şapte infracţiuni economice, şapte fapte cu violenţă împotriva avutului privat şi patru dispariţii.

Poligraful din dotarea IPJ Suceava a fost dat în folosinţă în iunie 2006, iar până atunci poliţiştii suceveni erau nevoiţi să-i ducă pe suspecţi tocmai la Inspectoratele de Poliţie din Iaşi sau din Bacău. Din 2006 şi până în prezent, au trecut pe la poligraf sute de suspecţi în tot felul de fapte.

Dintre indivizii care au ajuns pe scaunul poligrafului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, câţiva dintre ei au încercat să fenteze detectorul de minciuni, luând fel de fel de medicamente înainte de a fi testaţi.

Suspecţii au îngurgitat diferite pilule, de la extraveral la distonocalm sau coaxil, crezând că altfel vor da peste cap diagramele poligrafului, însă s-au înşelat.
„Orice tentativă de eludare a testului este observată în diagramele poligraf”, precizează specialistul de la poligraf, subinspectorul Adina Ciutac.


Intră acum și în grupul de