TVA nu va mai fi o povara pentru firmele care au contracte cu statul

Agenţii economici primesc o veste bună din partea Parlamentului României în sensul că firmele vor plăti TVA doar după încasarea facturilor în cazul contractelor cu instituţiile de stat. Asta potrivit unui proiect de lege iniţiat de mai mulţi senatori PDL şi care modifică mai multe prevederi din Codul fiscal.

Anunţul a fost făcut duminică, într-o conferinţă de presă de senatorul PDL de Suceava, Orest Onofrei, care a spus că mai mulţi senatori din partidul său au iniţiat un proiect de lege privind modificarea Codului fiscal prin care TVA să fie plătit când se încasează facturile emise pentru că este anormal să se plătească o taxă pe o sumă care nu a fost încasată. Parlamentarul sucevean a mai declarat că reprezentanţii Executivului nu au fost de acord cu această variantă avansată de parlamentari.

„Ministrul Finanţelor a arătat că nu e corect ca statul să preia riscul economic şi că cel care facturează ar trebui să fie atent cu cine are contract”, a explicat Orest Onofrei. El a arătat că, în urma discuţiilor cu ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, s-a ajuns la concluzia că o astfel de măsură poate fi luată doar în cazul facturilor emise pentru bunuri şi servicii achiziţionate de instituţii de stat.

„Toţi agenţii economici ce facturează servicii către stat să nu plătească TVA decât la plata facturii. Măcar statul să fie serios în relaţia de afaceri. Este vorba de principiul egalităţii părţilor şi nu este normal ca statul să comande fără să plătească, iar agentul economic să achite statului taxa pe valoarea adăugată pentru serviciul neplătit”, a spus senatorul PDL. El a menţionat că proiectul de lege urmează să intre săptămâna viitoare în dezbaterea Senatului şi şi-a