Anul trecut, Spitalul Judetean a trimis mai putini bolnavi spre clinicile universitare


Intră acum și în grupul de

Statistica Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava arată că de la unitatea suceveană au fost trimişi spre centrele universitare mult mai puţini pacienţi decât în anii anteriori, doar cazurile care depăşesc instituţia suceveană din punct de vedere al tratamentului sau al investigaţiilor. Surprinzător este că numărul acestor pacienţi s-a redus cu aproximativ 60% comparativ cu anul 2008, când au fost transferaţi la clinicile universitare 490 de pacienţi suceveni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean, Tiberius Brădăţan, sunt două modalităţi de transfer de pacienţi de la spitalul sucevean la o clinică universitară, de obicei cea mai apropiată zonal. Pacienţii care ajung la Urgenţe în stare foarte gravă sunt investigaţi primar şi dacă se constată că situaţia depăşeşte resursele spitalului pacientul este trimis la un spital din Iaşi, obţinându-se în prealabil acordul din partea spitalului ieşean.

O altă modalitate de transfer a pacienţilor spre spitalele ieşene este cel a pacienţilor internaţi care suferă de o boală cronică care s-a acutizat. Pacientului i s-a aplicat tratamentul necesar în spitalul sucevean, s-au depăşit toate resursele pentru situaţia dată, context în care pacientul este transferat spre o clinică din Iaşi, centrul regional de care aparţinem.

În anul 2009, 46.982 de cazuri au fost rezolvate în Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar 182 de pacienţi au fost transferaţi la spitalele ieşene, reprezentând un procent de 0,39% din pacienţii pe care i-au avut medicii suceveni.

Dacă numărul pacienţilor care au fost internaţi este de aproximativ 47.000, medicii urgentişti au acordat îngrijiri medicale în aproximativ 64.000 de cazuri, jumătate dintre acestea fiind tratate în Urgenţe şi nu au necesitat internare.


Intră acum și în grupul de