Liste cu bolnavii cronici si in farmacii


Intră acum și în grupul de

Bolnavii cronici vor trebui să-şi aleagă o farmacie şi să se înscrie pe lista ei, pentru a-şi lua medicaţia lunară, se precizează în proiectul cadru pe 2010. De cealaltă parte, medicii de familie vor trebui să facă separat de lista cu toţi asiguraţii una cu bolnavii cronici şi cu tratamentul corespunzător fiecăruia, pe care s-o prezinte în fiecare lună Casei de Asigurări de Sănătate. În proiect se mai stipulează că pacienţii nu au voie să schimbe farmacia aleasă iniţial mai devreme de 6 luni.

În opinia purtătorului de cuvânt al Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, acestea „sunt nişte măsuri care vor mări teancul de hârtii pe care le avem de făcut”.

„Nu ştiu în ce măsură vor reuşi farmaciile să rezolve această chestiune. Dar pentru noi asta va însemna ca lunar, în afară de raportările pe care le efectuăm de obicei la CAS, să facem şi acest lucru, ceea ce măreşte birocraţia. După câte am înţeles eu, va trebui să avem o relaţie de acelaşi tip şi cu farmacia, văzând ce pacienţi au ei şi încercând şi noi să stabilim o asemenea relaţie”, a spus medicul Badrajan.

În afară de lista respectivă, medicii de familie trebuie să depună la CAS şi o „declaraţie pe propria răspundere privind corectitudinea listei, din punct de vedere al conformităţii şi valabilităţii acesteia”, să „actualizeze lista asiguraţilor care au optat pentru eliberarea medicamentelor de către farmacia respectivă, ori de câte ori apar modificări în cuprinsul acesteia, în funcţie de mişcarea lunară a asiguraţilor” şi să comunice aceste modificări casei.

Totodată, ei trebuie „să respecte dreptul asiguraţilor de a-şi schimba farmacia după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe lista acesteia, cu excepţia situaţiilor în care asiguraţii se mută temporar sau definitiv într-o altă localitate”.

Nici asiguraţii nu sunt lipsiţi de „birocraţie”, ei trebuind să depună o cerere de înscriere la farmacia dorită şi alta în cazul în care vor s-o schimbe.

Unii farmacişti suceveni spun că această stipulare constituie „o îngrădire” atât a farmaciilor cât şi a pacienţilor.


Intră acum și în grupul de