Sindicalistii din invatamantul sucevean se pregatesc de proteste


Intră acum și în grupul de

Liderii sindicatelor sucevene din învăţământ au anunţat că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ urmează să stabilească, săptămâna viitoare, la Colegiul Naţional, calendarul protestelor. La FSLI sunt afiliate atât Sindicatul Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, cât şi Sindicatul „Bucovina” Rădăuţi, dar şi alte grupuri sindicale mici. Sindicaliştii suceveni sunt nemulţumiţi de diminuarea veniturilor salariale în urma aplicării Legii unice, de neacordarea unor sporuri, precum şi de disponibilizările din învăţământ, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 septembrie.

Aceştia mai reclamă şi anularea, prin OUG 1/2010, a dreptului constituţional la negocierea colectivă a salariilor şi sporurilor în domeniul bugetar, refuzul punerii în executare a hotărârilor judecătoreşti, prin care au fost câştigate în instanţă drepturi salariale blocate de Ministerului Educaţiei, precum şi comasarea nejustificată a unor unităţi de învăţământ, concomitent cu creşterea efectivelor de elevi la clasă şi subevaluarea costurilor standard per elev.

Subfinanţarea accentuată a învăţământului prin acordarea unor fonduri insuficiente şi „încercarea de discreditare a sindicatelor din învăţământ, prin declaraţii provocatoare şi iresponsabile ale unor reprezentanţi ai puterii actuale şi ai ministerului” sunt alte motive pentru care sindicaliştii au decis declanşarea protestelor. Mişcările sindicale vor porni de la pichetări şi mitinguri la boicotarea bacalaureatului, implicit declanşarea grevei generale.

„Trebuie aprobate datele exacte ale protestelor la nivel”, a declarat Constantin Cernica, liderul Sindicatului „Spiru Haret” Suceava.

Menţionăm că la Sindicatul Judeţean „Spiru Haret” Suceava sunt afiliaţi circa 8.400 angajaţi din învăţământ, acesta fiind cel mai mare sindicat din acest domeniu de la nivelul judeţului Suceava.

În unităţile de învăţământ sucevean sunt în acest an şcolar 9.346 cadre didactice, din care 7.109 titulari şi 2.237 suplinitori.


Intră acum și în grupul de