Inscrierile pentru ajutorul de 200 euro pentru achizitionarea de calculatoare, pe ultima suta de metri


Intră acum și în grupul de

Până la sfârşitul acestei săptămâni, elevii şi studenţii suceveni cu posibilităţi materiale scăzute, dar care doresc să-şi achiziţioneze un computer cu sprijinul guvernamental de 200 euro, trebuie să-şi depună cererile la secretariatele şcolilor unde învaţă. Ministerul Educaţiei a modificat calendarul programului „Euro 200” pentru anul 2010 din cauza numărului foarte mare de cereri care se depun anual pentru acordarea acestui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare.

„Având în vedere rezultatele din anii anteriori, faptul că un număr foarte mare de beneficiari au avut venitul brut pe membru de familie zero (73,58% în anul 2004; 48,80% în anul 2005; 33,20% în anul 2006; 23,40% în anul 2007; 59,76% în anul 2008; 83,01% în anul 2009), se impune obligativitatea efectuării anchetelor sociale pentru verificarea veridicităţii declaraţiilor de venit şi a celor referitoare la bunurile familiei, în cazul elevilor/studenţilor care solicită sprijin financiar în vederea achiziţionării unui calculator. În situaţia în care beneficiarii eligibili au venituri egale, se vor aplica criterii suplimentare de departajare, acestea vor fi media generală şi numărul de absenţe nemotivate din anul şcolar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării unui calculator. Având în vedere numărul mare de cereri care se depun pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare, cereri pentru care este necesară efectuarea anchetelor sociale, se impune o perioadă mai lungă de timp pentru efectuarea acestor anchete sociale şi evaluarea lor de către comisiile din unităţile de învăţământ împreună cu comisiile de anchetă socială, motiv pentru care se impune modificarea calendarului programului pentru anul 2010 – anexa 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1294/2004”, se menţionează într-o notă de fundamentare emisă de Ministerul Educaţiei.

Conform noului calendar, depunerea cererilor se va face până pe 12 martie, după care urmează o perioadă alocată anchetelor sociale, până pe 10 aprilie.

După centralizarea cererilor la Comisia centrală, pe data de 1 mai, va fi afişată lista de cereri eligibilă pe portalul Ministerului Educaţiei.

Bonurile valorice, în cuantum a câte 200 euro fiecare, destinate achiziţionării computerului personal vor fi eliberate în perioada 24 mai-1 iulie, iar achiziţionarea propriu-zisă trebuie făcută până pe 31 iulie.

În anul 2008, în judeţ s-au înregistrat 4.141 cereri, din care au fost aprobate 2.840, Suceava ocupând locul II pe ţară ca număr de beneficiari.
Anul trecut 1.775 de elevi şi studenţi suceveni au primit ajutorul de 200 euro pentru achiziţionarea unui calculator. Cu toate că iniţial, la sfârşitul lunii iunie se anunţa că programul privind acordarea unui ajutor de 200 euro pentru elevii şi studenţii cu situaţie materială precară se suspendă, Ministerul Educaţiei a spus la finalul lunii iulie că reia programul şi acordă banii respectivi elevilor şi studenţilor a căror declaraţie de venit s-a constatat, în urma verificărilor, că este corectă.

Astfel, la nivelul judeţului Suceava, din totalul de 3.294 de cereri înregistrate în programul „bani pentru calculator”, doar 1.775 de elevi şi studenţi suceveni au primit ajutorul de 200 euro pentru achiziţionarea acestuia, judeţul situându-se pe locul trei la nivel naţional, după judeţul Iaşi cu 3.191 de cereri aprobate şi judeţul Dolj cu 1.818 cereri aprobate.


Intră acum și în grupul de