Pasurile medicilor de familie suceveni


Intră acum și în grupul de

Vestea că vânzarea cabinetelor medicale ar putea fi obligatorie, printr-o decizie a Primăriei Suceava, a pus şi ea pe jar medicii de familie suceveni. Ei spun că, în contextul în care ultimele reglementări din sistem vor conduce la o scădere a veniturilor cabinetelor lor, nu vor avea cu ce să le cumpere, iar cei care le-au cumpărat deja, nu vor putea plăti ratele, a precizat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti Suceava, Irina Badrajan.

Potrivit acesteia, un medic de familie sucevean, care are cabinet pe o suprafaţă de 50 mp în George Enescu, a plătit în februarie o rată de 222 euro, plus o dobândă de 188 euro, în total fiind 410 euro. „Vreau să întreb şi eu, dacă veniturile cabinetului se vor diminua şi cheltuielile vor fi atât de mari, cu tot cu impozitul şi plăţile ca angajator, care se vor ridica la o sumă care depăşeşte venitul cabinetului, din ce o să mai plătim această rată? Stau şi mă întreb, deşi pare retoric, cade în sarcina medicului să ducă în spate sistemul de sănătate din România cu banii lui, sau statul şi municipalitatea ar trebui să se preocupe de asigurarea asistenţei primare? Nu există altă posibilitate, să pună o chirie mai mare dar să nu-l obligi să cumpere dacă nu poate, de unde să ia medicul venitul acesta? El ia atât cât îi dă Casa. Noi vom putea trăi cu aer? Noi ne ducem la serviciu să câştigăm un ban să ne întreţinem. Nu că ne plângem că ne-a scăzut venitul, ci că venitul va deveni inexistent”, a declarat medicul Badrajan.

Ministerul Sănătăţii va definitiva în perioada următoare proiectul de lege privind coplata, care va fi supus dezbaterii publice. Acesta prevede ca pacienţii să plătească medicului de familie aproximativ cinci lei pentru o consultaţie, restul fiind plătit de CAS. „Va fi un adevărat dezastru”, spune Irina Badrajan, considerând că şi coplata va contribui la scăderea veniturilor.

„Banii vor fi rambursaţi medicului de familie prin Casa de Asigurări de Sănătate după ce forurile respective au făcut plăţile. Asta înseamnă că banii vor veni târziu şi vor fi puţini. Noi cheltuim nişte milioane pe lună numai cu maldărul de hârtii, pe formulare, şi nu ştim dacă coplata o să rezolve complet problema veniturilor cabinetului, n-o s-o rezolve deloc. De aia rămânem singuri şi oamenii încep să se îndepărteze de acest sector. Asistenţa medicală primară va ajunge o pasăre rară şi populaţia nu va ava cui să se adreseze, iar cu sistemul de coplată nu ştiu dacă o să-i convină să se ducă la specialişti, unde o să plătească mai mult”, subliniază purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti Suceava.


Intră acum și în grupul de