Martie, cea mai buna luna din an din punct de vedere al numarului de donatori de sange


Intră acum și în grupul de

An de an, atât înaintea sărbătorilor Pascale cât şi a celor de Crăciun, numărul donatorilor de sânge depăşeşte media celorlalte luni, şi nu pentru că suceveni ar fi cuprinşi de spirit civic într-o mai mare măsură ci pentru că primesc tichete valorice de masă. Directorul Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava, Maria Pilat precizează că unitatea are stocuri suficiente de sânge pentru a face faţă eventualelor urgenţe care ar putea apărea în preajma Paştelui.

Potrivit acesteia, luna martie s-a dovedit cea mai bună lună din acest an din punct de vedere al numărului de donatori, cu 712 persoane venite să dea sânge până luni. De exemplu, în februarie, s-au prezentat la donare 569 de suceveni.
Nedorind să pună creşterile de donaţii pe seama nevoilor mai mari pentru pregătirea sărbătorilor pascale, Maria Pilat a găsit drept scuză o mai bună colaborare cu spitalele care au trimis mai mulţi aparţinători.

Directorul CJTS Suceava a subliniat că numărul donatorilor se va menţine ridicat şi în aprilie, urmând să scadă odată cu debutul sezonului călduros. Aceasta a precizat că singurele grupe mai deficitare acum, sunt B III şi AB IV cu RH negativ. „Asta înseamnă că avem cantităţi suficiente pentru a asigura urgenţele, dar nu am reuşit să facem stocuri mai mari. Oricum, în perioada Paştelui şi cererile de sânge din partea spitalelor sunt mai mici, deoarece se fac multe externări iar majoritatea operaţiilor se reprogramează. Important este să nu apară accidente colective”, a spus Maria Pilat.

Aceasta a mai adăugat că, în preajma Paştelui, unitatea va funcţiona cu program normal, 08-12.00 pentru donatori, cu excepţia zilei de luni, 5 aprilie, când va fi închis.

Maria Pilat a arătat că, deşi bugetul CJTS este insuficient, deocamdată nu se înregistrează probleme cu consumabilele – vată, feşe, ace, seringi, dezinfectante, reactivi şi pungi. De asemenea, nu sunt probleme nici în ceea ce priveşte tichetele acordate drept recompensă persoanelor venite să dea sânge.

Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în 3-4 ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.


Intră acum și în grupul de