Scade numărul accidentelor grave înregistrate în județul Suceava, însă nu și a celor cu implicarea pietonilor. De la începutul acestui an, patru suceveni au murit după ce au fost accidentați de mașini, iar trei au fost grav răniți


Intră acum și în grupul de

De la începutul acestui an, pe raza județului Suceava s-au produs 38 de accidente grave, cu 17 mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, a informat IPJ Suceava în data de 16 aprilie.

Cu toate acestea, polițiștii suceveni arată că trendul descendent nu se manifestă și în ceea ce privește accidentele cu implicarea pietonilor, aproape zilnic înregistrându-se evenimente rutiere cu implicarea lor.

Cel mai recent, în seara de joi, 15 aprilie, o tânără din Suceava a ajuns la spital după ce o fost accidentată pe o trecere de pietoni din cartierul Obcini. Ea traversa strada regulamentar.

Astfel, indisciplină pietonală și neacordarea de prioritate pietonilor sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere, constată IPJ Suceava.

Concret, de la începutul anului s-au produs 7 accidente grave pe fondul traversării neregulamentare sau al staționării pe carosabil. În urma acestor accidente au decedat 4 persoane (-4 față de perioada similară din anul precedent) și au fost rănite grav alte 3 persoane (-4 comparativ cu perioada similară din 2020).

În același timp, s-a înregistrat o creștere a accidentelor produse pe fondul neacordării de prioritate pietonilor de către șoferi. De la începutul anului s-au produs 3 accidente grave (+2 față de perioada similară din 2020) soldate cu 2 persoane decedate (+2 față de perioada similară din anul 2020).

În acest context, IPJ Suceava ține să precizeze că polițiștii organizează săptămânal acțiuni cu utilizarea autospecialelor neinscripționate și cu utilizarea tehnicii video pentru prevenirea unor astfel de accidente.

„Polițiștii reamintesc că trebuie să manifestăm o atenție sporită ca pietoni și șoferi cu privire la respectarea legislației în permanență și nu doar prin raportare la eventualele sancțiuni pe care le putem primi din partea polițiștilor. Mai importantă decât aceste sancţiuni este viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebuzi să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea”, au transmis polițiștii suceveni.

În aceste condiţii, IPJ Suceava îndeamnă pietonii să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor.

Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului.

Șoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni. Polițiștii reamintesc că șoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4-5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).  De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2-3 puncte amendă.


Intră acum și în grupul de