Medicii de familie suceveni nu vor elibera doua zile retete compensate si gratuite


Intră acum și în grupul de

Medicii de familie suceveni, la fel ca şi colegii lor din ţară, refuză să mai elibereze pacienţilor reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi concedii medicale, din cauza noilor prevederi din Contractul cadru pe 2010 care le diminuează drastic veniturile, aducându-i în pragul falimentului. Mai exact, medicii de familie protestează faţă de publicarea Contractului cadru pe 2010 în altă formă decât cea convenită la consultări, cea mai mare nemulţumire fiind legată de scăderea punctajului alocat fiecărei grupe de vârstă, care le va micşora dramatic veniturile şi le va închide cabinetele în care lucrează.

Pentru zilele de joi şi vineri medicii de familie au decis să lucreze strict în sistem privat, ceea ce înseamnă că vin la serviciu, îşi consultă pacienţii, dar le prescriu reţete cu plată şi nu le mai dau documente medicale în baza contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate.

„De când ne-am constituit în acest sistem este o progresivă lipsă de comunicare cu forurile noastre conducătoare, respectiv Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Noi în aceste condiţii ne desfiinţăm, nu putem supravieţui”, a spus joi, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie Suceava, medicul Irina Badrajan.

Aceasta şi-a exprimat speranţa că protestul va avea rezultatele scontate, iar criza va fi dezamorsată după Paşte, solicitând înţelegere din partea populaţiei.
Contractul cu CAS a expirat pe data de 31 martie.

„Nu vom semna un nou contract, fiindcă dacă, prin absurd, am accepta să facem aşa ceva, ne-am autodesfiinţa, iar pacienţii noştri nu vor mai beneficia nici măcar de această brumă de asistenţă medicală. De exemplu, eu, la 1.650 de pacienţi am în jur de 7.500 lei dar, în forma actuală a noului contract, voi avea 4.800 lei, ceea ce înseamnă că voi câştiga exact cât să-mi plătesc cheltuielile fixe. De unde să mai scot bani ca să-mi cumpăr cabinetul, aşa cum mă obligă legea, sau să mă întreţin? Voi merge la serviciu doar ca să dau bani la stat”, a subliniat Irina Badrajan.


Intră acum și în grupul de