Medicii de familie suceveni continua protestele


Intră acum și în grupul de

Medicii de familie au continuat şi marţi, protestele începute vineri împotriva Contractului cadru pe 2010, în special a Normelor metodologice, despre care spun că au apărut „ilegal”, fără ca ei să fie consultaţi. „Noi am fost prezenţi la cabinet, am consultat pacienţii dar nu am eliberat niciun document în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Ne-am făcut datoria şi s-au eliberat reţete simple, obişnuite, iar pacienţii au înţeles. Nu suntem dispuşi să cedăm, pentru că suntem iritaţi de un paradox: pe de o parte se vorbeşte de importanţa medicinii de familie, iar la o adică suntem trataţi după sistemul „proşti dar mulţi”. Noi ripostăm cu mijloacele legale, nu ieşim în stradă ca cei de la RATB, am vrut să arătăm că noi însemnăm ceva. Vom continua protestul în acelaşi stil”, a declarat marţi, purtătoarea de cuvânt a Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti, dr. Irina Badrajan.

Medicii suceveni aşteptau marţi, după-amiază, rezultatele discuţiilor dintre reprezentanţii Medicinei Primare şi cei ai Ministerului Sănătăţii.

Nemulţumirea medicilor de familie din toată ţara a izbucnit după ce Normele metodologice la Contractul cadru pe 2010 au fost publicate în Monitorul Oficial, fără consultarea lor, iar deocamdată serviciile medicale funcţionează pe baza unui act adiţional la contractul pe 2009. „Practic noi nu suntem în contract cu CAS, normele n-au trecut prin Consiliul de Administraţie al CNAS şi au apărut direct în MOF. Ca urmare, pentru că un contract trebuie încheiat între 2 părţi, iar noi n-am fost chemaţi la consultări, înseamnă că e unilateral, deci ilegal”, spune dr. Badrajan.

Reprezentanta medicilor de familie suceveni este de părere că unele măsuri prevăzute în noul Contract cadru pe 2010 „îngrădesc accesul populaţiei la asistenţa medicală primară”, referindu-se în special la limitarea la 20 a numărului de consultaţii zilnice şi a numărului de pacienţi la 2200.

Irina Badrajan a mai precizat că medici sunt nemulţumiţi fiindcă mereu „se aduc în faţă cazuri de medici care nu-şi văd de treabă”, cu toate că în mai toate domeniile, „începând de la Parlament” sunt astfel de oameni. „Noi înţelegem că situaţia e grea, dar chiar dacă e aşa, legea nu trebuie încălcată. Noi dorim să se respecte legea, să fim respectaţi şi noi. Refuzăm să cuplăm la ideea că suntem nimic care facem nimic. Suntem medici care-şi fac datoria şi am vrea să fim apreciaţi pentru că toate aceste comentarii negative fac un rău relaţiei dintre medic şi pacient”, a spus aceasta.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii consideră acţiunile medicilor de familie nejustificate şi atrage atenţia că refuzul de a prescrie reţete compensate şi gratuite va aduce bolnavilor mari prejudicii privind starea de sănătate. Mai mult, Ministrul Sănătăţii a cerut preşedintelui CNAS, Lucian Duţă să lămurească de urgenţă cu reprezentanţii medicilor de familie modul în care casele de asigurări vor aplica prevederile contractului-cadru 2010.

La nivel local preşedintele director-general al CAS Suceava, Cristina Iordăchel, a anunţat de săptămâna trecută că „Casele de asigurări de sănătate încheie acte adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru luna aprilie 2010, urmând ca în cursul lunii aprilie să se iniţieze noul proces de contractare aferent anului 2010. În baza actelor adiţionale pe care le încheiem de la 1 aprilie 2010 cu furnizorii de servicii medicale şi medicamente, conform actelor normative care au intrat în vigoare, HG nr. 262/2010 pentru aprobarea Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010 nu există premisa legală de a întrerupe furnizarea de servicii medicale în cursul lunii aprilie”.

Aceasta a precizat că, pentru toate domeniile de asistenţă medicală, eventualele diferenţe rezultate ca urmare a negocierii contractelor pentru anul 2010 şi prevederile cuprinse în actele adiţionale corespunzătoare lunii aprilie 2010, se vor regulariza.


Intră acum și în grupul de