Medicii de familie suceveni au reluat eliberarea retetelor compensate si gratuite


Intră acum și în grupul de

Medicii de familie suceveni, la fel ca şi colegii lor din ţară au reluat de astăzi, după o săptămână de sistare, eliberarea de reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi concedii medicale, în urma discuţiilor privind noilor prevederi din Contractul cadru pe 2010 care le diminua drastic veniturile, aducându-i în pragul falimentului.

Mai exact, medicii de familie au protestat prin refuzul de a elibera documente medicale, faţă de publicarea Contractului cadru pe 2010 în altă formă decât cea convenită la consultări, cea mai mare nemulţumire fiind legată de scăderea punctajului alocat fiecărei grupe de vârstă, care le micşora dramatic veniturile ducând la închiderea cabinetelor în care lucrează.

Încă de joia trecută, medicii de familie au decis să lucreze strict în sistem privat, ceea ce a însemnat că s-au prezentat la serviciu, au consultat pacienţii, dar le-au prescris doar reţete cu plată şi nu le-au mai dat documente medicale în baza contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate.

„De când ne-am constituit în acest sistem este o progresivă lipsă de comunicare cu forurile noastre conducătoare, respectiv Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Noi în aceste condiţii ne desfiinţăm, nu putem supravieţui”, a spus joi, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie Suceava, medicul Irina Badrajan.

Pe de altă parte, CAS Suceava a atenţionat medicii de familie că încalcă legea întrerupând furnizarea de servicii medicale, pentru că în momentul de faţă se merge pe acte adiţionale la vechiul contract. „Casele de asigurări de sănătate încheie acte adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru luna aprilie 2010, urmând ca în cursul lunii aprilie să se iniţieze noul proces de contractare aferent anului 2010. În baza actelor adiţionale pe care le încheiem de la 1 aprilie 2010 cu furnizorii de servicii medicale şi medicamente, conform actelor normative care au intrat în vigoare, HG nr. 262/2010 pentru aprobarea Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010 nu există premisa legală de a întrerupe furnizarea de servicii medicale în cursul lunii aprilie”, declară dr. Cristina Iordăchel, preşedinte director general al CAS Suceava.

Aceasta a precizat că, pentru toate domeniile de asistenţă medicală, eventualele diferenţe rezultate ca urmare a negocierii contractelor pentru anul 2010 şi prevederile cuprinse în actele adiţionale corespunzătoare lunii aprilie 2010, se vor regulariza.


Intră acum și în grupul de