GAL Valea Sucevei – o solutie pentru dezvoltarea zonei la standarde europene


Intră acum și în grupul de

Grupul de Acţiune Locală (GAL) Valea Sucevei reprezintă un parteneriat public-privat, constituit pentru identificarea şi soluţionarea problemelor comunităţilor locale din zona municipiului reşedinţă de judeţ. GAL-ul este o organizaţie non-guvernamentală care cuprinde 21 de comune din jurul Sucevei, peste 30 de agenţi economici din aceste localităţi, dar şi instituţii publice precum Consiliul Judeţean Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia Sanitar-Veterinară Suceava. Asociaţia s-a format în cadrul programului Leader al Uniunii Europene, program care sprijină iniţiativa locală şi descentralizarea. Mai concret, grupul de acţiune locală Valea Sucevei va avea un rol major în identificarea oportunităţilor de finanţare, în selectarea proiectelor de dezvoltare a zonei, dar şi monitorizarea implementării acestora.

Iniţiativa de constituire a acestei organizaţii aparţine societăţii „Luanli Com” din Suceava, firmă de consultanţă specializată în realizarea şi implementarea de proiecte cu finanţare nerambursabilă. „Oricare dintre membrii GAL-ului – autoritate publică, agent economic sau ONG va avea posibilitatea să înainteze proiecte de dezvoltare, care vor fi discutate în cadrul Comitetului de Selecţie propriu şi vor primi finanţare europeană fără a fi necesare alte etape intermediare. În acest fel, se va acorda o atenţie sporită proiectelor care au un impact major în viaţa comunităţii”, a explicat preşedintele GAL Valea Sucevei Claudia Morosanu, administrator „Luanli Com” Suceava.

Acest sistem de accesare a fondurilor comunitare funcţionează deja foarte eficient în ţări cu vechime în Uniunea Europeană, iar la ora actuală se incearcă implementarea sa şi în ţara noastră. La nivelul judeţului Suceava au mai fost constituite cinci astfel de organizaţii similare, care acoperă integral teritoriul acestuia. Iniţiativa se bucură de sprijinul Consiliului Judeţean, care este, de altfel, şi membru fondator în fiecare dintre aceste asociaţii.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, unul dintre promotorii constituirii grupurilor de acţiune locală accentua faptul că „rolul acestor grupuri de acţiune locală este acela de a se organiza şi de a-i învăţa pe oameni să conceapă şi să depună proiecte cu finanţare nerambursabilă. „Noi încercăm să încurajăm comunităţile locale să aducă bani europeni pentru dezvoltarea localităţilor din judeţ. Aşa cum Sapardul a creat multe lucruri bune în România aşa şi programul Leader va fi important pentru această zonă şi ţin mult ca judeţul Suceava să aducă mulţi bani pe această cale”, a evidenţiat Flutur în cadrul adunării de constituire a asociaţiei Valea Sucevei.

În perioada imediat următoare va fi definitivată strategia de dezvoltare a teritoriului cuprins în zona de interes a GAL-ului Valea Sucevei, iar membrii vor putea solicita finanţarea necesară pentru diverse activităţi.


Intră acum și în grupul de