Vaccinurile pediatrice ce lipsesc in judet nu au ajuns inca la DSP

La Direcţia de Sănătate Publică Suceava nu ajunsese miercuri niciun vaccin pediatric dintre cele care lipsesc, deşi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că luni, în urma unei realocări, se va lua de la judeţele unde mai sunt doze şi se vor redistribui celor care le-au epuizat. În această situaţie se află judeţele Suceava, Bacău şi Braşov.

Ministerul Sănătăţii derulează în prezent licitaţiile pentru achiziţionarea vaccinurilor care sunt administrate bebeluşilor în primul an de viaţă, şi a anunţat că de luni, judeţele rămase fără doze, vor primi ajutor de la cele care încă mai au vaccinuri pe stoc.

„Licitaţiile sunt în derulare. De luni va începe realocarea pe judeţe, astfel vor fi redistribuite doze din judeţele care mai au încă pe stoc către judeţele unde s-au terminat vaccinurile. Toţi copiii sunt în evidenţă, iar cei care nu au primit vaccinuri le vor primi în scurt timp”, a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Problema este că judeţul Suceava s-a împrumutat deja cu unele vaccinuri.
Din luna februarie a acestui an, judeţul Suceava se confruntă cu o criză de vaccinuri pentru copii, Direcţia de Sănătate Publică fiind nevoită să împrumute vaccin împotriva rubeolei, oreionului rujeolei (ROR). Cel mai mare deficit de vaccin pediatric s-a înregistrat la vaccinul BCG împotriva tuberculozei, care atât în luna februarie cât şi în martie era de 3.500 de doze.

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioing Adrian Popescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că la acest vaccin sunt pierderi foarte mari, chiar şi de 70%, întrucât produsul vine în flacoane cu 20 de doze, dar nu se pot vaccina mai mulţi copii deodată. „Din 7000 de doze de vaccin s-au vaccinat doar 1300 de copii”, a precizat purtătorul de cuvânt.

La vaccinul diftero-tetanos-pertusis şi antipoliomielită, care se administrează în 4 tranşe, s-a înregistrat un deficit de 790 de doze în februarie şi 2100 de doze în luna martie, iar la ROR – 259 în februarie şi 1340 de doze în luna martie.

Adrian Popescu spune că pentru a putea vaccina totuşi copiii împotriva rujeolei, a oreionului şi rubeolei, DSP Suceava a împrumutat de la colegii din Iaşi 600 de doze şi astfel s-a putut acoperi o parte din vaccinări.

Potrivit acestuia, restanţele sunt în evidenţa medicilor de familie şi copiii vor fi vaccinaţi ulterior.
Miercuri, Adrian Popescu ne-a precizat că la Suceava nu a sosit încă nici un vaccin din cele cu probleme. „Situaţia judeţului Suceava a fost trimisă la Minister. Ei cunosc probleme noastre” a punctat bioig. Popescu.