Profesorii de liceu ramasi fara ore vor fi transferati la gimnaziu


Intră acum și în grupul de

Profesorii suceveni rămaşi fără ore ca urmare a mutării clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu, vor putea preda şi la gimnaziu pentru completarea normelor. Noua structură a liceului de trei ani, poate însemna mai puţine ore la catedră pentru unii profesori titulari, însă îşi pot completa norma cu ore la gimnaziu. „Problema transferului cadrelor didactice de la liceu la gimnaziu este că există o poziţie refractară şi elitistă, în sensul că profesorul de la liceu consideră postul său mai prestigios decât cel de la gimnaziu. Însă prin formarea profesională, toţi profesorii sunt la fel”, a explicat un profesor sucevean.

Transferul clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu se va face atunci când sistemul de educaţie va fi pregătit, iar calculele Ministerului Educaţiei arată că această măsură ar putea fi aplicată în anul 2013.

„Un sistem pregătit înseamnă o infrastructură bine pusă la punct. De asemenea, trebuie să se ţină cont şi de faptul că programa şcolară şi manualele anuale de acum nu vor mai fi la fel cu cele de peste trei ani”, spun dascălii.

Profesorii de la gimnaziu au pregătirea să predea materiile din programa clasei a IX-a, spun reprezentanţii ministerului. „Cu excepţia celor care au terminat şcolile pedagogice de trei ani, toţi profesorii sunt pregătiţi să predea la orice clasă. Dascălii de gimnaziu şi de liceu au studii egale, salarii egale şi aceleaşi condiţii de muncă, nu există diferenţe între ei”, a declarat consilierul ministrului Educaţiei, Melania Mandas Vergu.

Noua lege a Educaţiei propusă de Daniel Funeriu a fost aprobată pe 12 aprilie 2010.
„În ceea ce priveşte cuprinderea clasei a IX-a la gimanziu, de fiecare dată când au vrut să aplice această lege, s-au blocat pentru că nu sunt spaţii pentru a-i ţine pe toţi în şcoli. Sper că s-a avut în vedere acest aspect. Noi avem două clase de teoretic şi restul sunt tehnologice, astfel că, în ceea ce priveşte încadrarea personalului de la clasele de liceu – pentru că acesta ar fi efectul principal al trecerii clasei a IX-a la gimnaziu şi reducerea învăţământului liceal la trei ani, în cazul celor teoretice şi vocaţionale – nu suntem afectaţi, pentru că rămân în continuare patru ani de liceu, clasele X-XIII, la filiera tehnologică”, a declarat Cornel Romaşcu, directorul Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava.

„Mutarea claselor implică complicaţii colosale din punct de vedere al resurselor materiale şi umane. Rezolvarea acestei probleme se poate face doar în timp şi ar trebui să se înceapă cu clasa a V-a, de la început de ciclu şcolar”, este de părere Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.

Pe de altă parte, şcolile generale care au condiţiile necesare şi dotarea materială primesc cu braţele deschise includerea clasei a IX-a la gimnaziu. „Resurse umane avem, profesorii noştri sunt calificaţi, au studii de lungă durată, au făcut sau fac acum un masterat, nu sunt probleme din acest punct de vedere. În ceea ce priveşte spaţiul, vom lucra în două schimburi şi nu cred să fie probleme, iar, dacă va fi nevoie, vom apela la un laborator pentru a mai face rost de o sală. Nu cred să fie asta o piedică”, susţine Carmen Sima, directorul Şcolii Generale nr. 8 Suceava.


Intră acum și în grupul de