Noul sistem de acordare a concediilor medicale ingreuneaza munca medicilor de familie suceveni


Intră acum și în grupul de

Noul sistem de acordare şi verificare a concediilor medicale care va fi aplicat de la 15 mai ii contrariaza atât pe medici cât şi pe pacienţi. Potrivit noii reglementări, persoanele care îşi iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de reprezentanţi ai angajatorilor, ai Casei de Asigurări şi ai Poliţiei, iar dacă nu sunt găsite acasă nu vor mai primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului respectiv. Vizita la domiciliul bolnavului va fi făcută numai la sesizarea scrisă a angajatorului.

Potrivit noului sistem, atunci când i se eliberează certificatul medical la medicul de familie sau specialist pacientul va completa o declaraţie pe propria răspundere, prin care se obligă să indice adresa de reşedinţă pe toată perioada concediului, să fie prezent la adresa indicată şi să poată fi vizitat. Plătitorii, însoţiţi de poliţie, verifică la adresa indicată dacă persoana este prezentă sau nu, darn u au voie să intre în locuinţă. S-a stabilit şi un…orar în care se vor face vizitele: 8 11, 12 17, 18- 20. Birocraţia însă nu se opreşte aici, după ce se verifică dacă persoana aflată în concediu medical este la domiciliu, se încheie un proces verbal, în care se precizează dacă persoana a fost găsită la adresa indicată. În cazul absenţei acestuia, se va încheia tot un proces şi se va sista plata concediului de a doua zi.

De asemenea, a crescut cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, dublu faţă de cuantumul prezent. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei.

Referitor la toate aceste măsuri, purtătoul de cuvânt a medicilor generalişti din Suceava, dr. Irina Badrajan, spune că vor îngreuna şi mai mult munca medicilor. „Eu nu înţeleg de ce trebuie să luăm declaraţie pacientului, iar ne îngreunează munca, şi de ce medicul trebuie să fie pedepsit, mi se pare o nedreptate. Şi în alte ţări există acest procedeu, în Franţa de pildă, dar acolo medicul scrie nişte ore în care pacientul are voie să iasă din casă, în rest trebuie să stea acasă ca să poată fi contactat. Or, la noi are doar două ore. Păi dacă trebuie să facă fizioterapie, de pildă, stă numai două ore? Complet aiurea, sunt nişte condiţii obiective care trebuie respectate. Ei trebuie controlaţi, dar măsura aceasta înseamnă o neputinţă şi o palmă care ni se dă iarăşi”, a declarat dr. Badrajan.

Asociaţia pacienţilor consideră că „primul bolnav care va avea de suferit va putea ataca legea la Curtea Constituţională, deoarece aceasta încalcă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”.

Pe de altă parte, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun că noile reglementări ar putea scădea cu 20% cheltuielile pentru concedii medicale.

În 2009, au fost înregistrate peste 3,2 milioane de certificate medicale, din care aproape două milioane au fost prescrise de către medicul de familie, iar restul de specialiştii din policlinici şi de cei din spitale. În judeţul Suceava, anul trecut au fost acordate cu 23.708 concedii medicale mai multe faţă de anul anterior. Din totalul concediilor, 80% au fost pentru boală şi 20% pentru sarcină şi lehuzie.
Şi numărul de zile de concediu a fost mai mare, în anul 2009 fiind acordate 510.745 zile de concediu medical, faţă de 397.049 în 2008.


Intră acum și în grupul de