Peste 200 de copii din medii sărace din județul Suceava au primit tablete și echipamente de școală din partea Asociației Consultanților în Dezvoltare Comunitară și Enel Energie


Intră acum și în grupul de

Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC), în colaborare cu Enel Energie, a demarat în perioada 2020 – 2021 două proiecte la nivelul județului Suceava  pentru a facilita accesul la educație pentru copiii care trăiesc în comunități marginalizate, afectate de sărăcie, în sistemul maternal de protecție sau pentru copii cu dizabilități.

Primul proiect, intitulat „EDUGreen”, s-a desfășurat în perioada noiembrie 2020  – feburarie 2021, în cătunul Țâmpoceni, din localitatea Capu Codrului, Comuna Păltinoasa. În urma unei evaluări făcute de voluntarii și asistenții sociali implicați în aceste acțiuni asupra condițiilor în care trăiesc copiii și tinerii din zona respectivă au fost sprijiniți 30 de copii pentru a-și continua studiile. Acestora li s-au oferit pachete cu îmbrăcăminte și încălțăminte pentru sezonul rece, precum și sprijin în întocmirea dosarelor pentru accesarea tabletelor oferite de Ministerul Educației.  

În contextul pandemiei de coronavirus și a desfășurării școlii în mediul online, cei doi parteneri, Asociația ACDC și EnelEnergie, au continuat colaborarea și au sprijinit cu tablete 170 de copiii cu vârste între 10 și 17 ani din mediile sărace.

Astfel, împreună cu studenți ai Universității „Ștefan cel Mare” Suceava și cu sprijinul Directorului Şcolii Gimnaziale „Ciprian Porumbescu”, Loredana Varzari, au fost acordate pe parcursul lunii aprilie, anul curent, 20 de tablete elevilor înscriși la aceasta școală de, iar în luna mai, alte 49 de tablete au fost oferite copiilor din satele de munte, Gemenea și Slătioara, comuna Stulpicani.

„Odată cu distribuirea primelor 70 de tablete am putut citi o mare bucurie pe fețele copiilor, care din nefericire în perioada pandemica de școlarizare online nu au putut participa la orele de învățare din lipsa echipamentelor compatibile. Cu toate acestea, ne este greu să contabilizăm cazurile numeroase de copii care nu au încă acces la o educație echitabilă întrucât trăiesc în locuințe improvizate și fără acces la energie electrică, iar posibilitatea de a se bucura de tablete și școală online este încă departe de a se realiza. Salutăm sprijinul și mulțumim partenerului ENEL România pentru încrederea acordată în ultimul an Asociației ACDC și voluntarilor noștri și sprijinirea constantă în identificarea celor mai rapide soluții de accesibilizare a școlii pentru copiii care trăesc în sărăcie severă din județul Suceava. Avem deja câteva obiective definite și vom continua colaborarea ”împreună pentru viitorul copiilor noștri”, a declarat Petru-Vasile Gafiuc.

Activitățile vor continua și pe parcursul lunii iunie, urmărind conectarea la  școala online a altor 100 de elevi din gimnaziu sau din liceu, unii aflați în sistemul maternal de protecție a copilului sau în familii monoparentale, alții provenind din familii cu posibilitati materiale reduse, prin distribuirea de tablete donate de catre Enel Energie.


Intră acum și în grupul de