Serviciile de sanatate mintala din America vs. cele din Romania


Intră acum și în grupul de

Prezent la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, la o conferinţă despre depresie, jurnalistul şi scriitorul american John Head a făcut o comparaţie între Serviciile de sănătate mintală din America şi ceea ce a văzut la noi. Potrivit acestuia, în SUA serviciile s-au dezvoltat foarte mult pe „conceptul de externalizare” şi s-a redus numărul de paturi din spitale, punându-se accent pe serviciile comunitare. Acesta spune că a fost uimit de faptul că medicii şi asistentele muncesc foarte mult în spitalele de psihiatrie româneşti.

Jurnalistul american a avut prilejul să viziteze şi Spitalul de Psihiatrei din Iaşi, tot cu prilejul unei conferinţe. „Acest gen de serviciu care există la dvs. e foarte neobişnuit în America, unde s-a dezvoltat externalizarea serviciilor de sănătate mintală şi avem din ce în ce mai puţine paturi în spitale. Oamenii beneficiază de tratament în comunitate, singura problemă e că nu sunt finanţate aceste servicii comunitare cum trebuie. În România situaţia e foarte interesantă în ce priveşte sistemul de sănătate, în spital la dvs. am văzut, chiar dacă există şi aici o lipsă a resurselor, că oamenii muncesc mult, e contrar faţă de ce avem în SUA. Noi avem mult resurse, dar nu am descoperit felul în care să le facem disponibile în toată lumea”, a spus John Head, menţionând că în SUA, în schimb, există foarte multe organizaţii care lucrează în sprijinul persoanelor cu probleme de sănătate mintală, oameni care propun proiecte şi politici în domeniul sănătăţii mintale

Acesta a precizat că „e important ca şi aici să existe cât mai multe organizaţii care să lupte pentru drepturile acestor persoane”. John Head a „căpătat interes” pentru România şi sistemul de sănătate mintală din România după ce a avut prilejul să discute cu jurnalişti români beneficiari ai unor burse Carter pentru sănătate mintală, el însuşi obţinând această bursă cu câţiva ani în urmă.

Astfel s-a cunoscut cu jurnalista Emilia Chiscop, de la Ziarul de Iaşi, care a primit această bursă în 2008, şi şi-a exprimat dorinţa de a veni în România. Aceasta i-a înlesnit accesul mai întâi la Spitalul de Psihiatrie din Iaşi, apoi la cel din Câmpulung Moldovenesc, la invitaţia managerului Spitalului, dr. Petronela Paziuc şi a soţului ei, medicul psihiatru Alexandru Paziuc.


Intră acum și în grupul de