Victor Pancu: „Inca nu-mi vine sa cred ca am promovat


Intră acum și în grupul de

La o zi după ce a promovat cu CSMU LPS Suceava în Divizia A1 de volei masculin, adică în elita naţională a acestui sport, antrenorul Victor Pancu ne-a mărturisit că nu conştientizează încă perfomanţa obţinută de echipa locală de volei.

Cum e, domnule Pancu? Sunteţi din nou în Divizia A1!
Încă nu-mi vine să cred că am promovat deşi ne-am dorit foarte mult acest lucru. Într-adevăr am revenit în Divizia A1 după o pauză de 13 ani.

Dar dumneavoastră nu sunteţi străin de acest nivel…
Da. Am avut o perioadă de vreo 5 ani, prin ’80 şi apoi între 1990 şi 1997, când m-am ocupat de pregătirea echipei.

Aţi reuşit promovarea cu o generaţie foarte tânără. Care e secretul?
Secretul nu-l voi divulga pentru că l-ar afla adversarii dar pot spune că avem nişte băieţi ambiţioşi, care şi-au dorit enorm de mult să ajungă la acest nivel şi muncit mult. Au avut o viaţă sportivă aşa cum se cuvine şi s-au pregătit exemplar. La toate acestea s-a adăugat sprijinul financiar mai consistent venit din partea Primăriei şi Consiliului Local Suceava, Iulius Mall şi bineînţeles CSM Suceava.

CSMU LPS Suceava va fi cea mai tânără echipă din prima divizie

Cu acest lot am fi cam cea mai tânără echipă din Divizia A1. Aşa este?
Media de vârstă a echipei noastre este de 22 de ani dar sunt conştient că vom avea nevoie de 3-4 jucători experimentaţi pentru a ne putea menţine în prima divizie. Noi avem nucleul de bază Sasu, Orăşanu şi Giurcă, care sunt cei mai vechi la această echipă, lor alăturându-li-se Huţuleac şi ceilalţi care au venit pe parcurs de la Dej sau de la LPS. Oricum doar Andrei Sasu şi Lucian Huţuleac mai au experienţa unor meciuri în prima divizie. În rest toţi ceilalţi vor debutanţi. Atuul nostru a fost că am avut 8 jucători de valori apropiate, lucru care ne-a ajutat mult la turneul de la Botoşani.

Ce s-ar fi întâmplat dacă nu aţi fi promovat?
Nu ne-a ameninţat nimeni că se va desfiinţa echipa sau că nu vom mai fi susţinuţi financiar dar ar fi fost destul de neplăcut. Experienţa turneului de promovare de anul trecut de la Craiova s-a văzut acum la Botoşani deşi şi aici am avut emoţii mari. Obiectivul nostru anunţat încă din luna august a anului trecut a fost participarea la turneul de baraj şi forţarea promovării.

Bun. Acum că aţi promovat puteţi să ne spuneţi care vor fi primele jucătorilor pentru această performanţă?
Cred că se va ajunge undeva pe la 1000 de euro de jucător.

„Am vrut să nu mai bag echipa pe teren după arbitrajul din primul meci”

Dacă ar fi să aruncăm o privire în urmă, la cele trei zile de turneu de la Botoşani, care ar fi concluziile?
Am întâlnit trei echipe puternice şi am remarcat o stare de presiune la nivelul lotului nostru de jucători. Din dorinţa de a evolua cât mai bine s-au făcut multe greşeli, mai ales în primul meci, cel cu CSM Bucureşti. În plus, tragerea la sorţi a fost total nefavorabilă şi de aceea au apărut emoţiile că nu ne-am putea îndeplini obiectivul – promovarea. Se ştia dinaintea turneului că CSM Bucureşti şi noi suntem echipele favorite dar în sport tot timpul se pot produce surprize. CSM Bucureşte a analizat foarte bine jocul nostru şi în plus în jocul cu ei maniera de arbitraj a fost nefavorabilă.

Adică?
Păi de exemplu eram întrerupţi din joc de fiecare când eram noi pe val. Ba ni se spunea să nu ne bucurăm cu faţa la adversar şi alte asemenea lucruri derizorii până la urmă. Am şi sunat la Federaţie şi am solicitat ca unul dintre arbitrii din primul meci să nu ne mai oficieze în partidele cu Timişoara şi Rapid. Dacă îl aveam tot pe acel arbitru era decişi să nu mai intrăm pe teren.

„Am jucat la 40% din capacitatea noastră”

Au urmat victoriile cu Timişoara şi Rapid…
Două meciuri mult mai bune dar în care plecam cu statutul de favoriţi. Cu Timişoara am câştigat lejer primul set, în al doilea ne-am relaxat puţin iar în setul trei bănăţenii ne-au pus ceva probleme doar pe final, când ne-au egalat la 22 dar apoi am învins. Cu Rapid a fost un meci de care pe care. Miza mare şi-a pus amprenta asupra jocului mai ales în primul set pe care l-am pierdut. A venit şi accidentarea lui Someşan dar ne-am revenit şi pe fondul unui joc bun am câştigat. Oricum, eu sunt de părere că la acest turneu am jucat la 40% din capacitatea noastră.

Atunci e bine. Ce urmează pentru echipă?
Săptămâna aceasta vom avea o întâlnire cu toţi sponsorii echipei. Le vom mulţumi pentru sprijinul acordat şi vom discuta despre viitorul acestei echipe. Totodată va trebui să fac o proiecţie de buget pentru sezonul viitor.

Pentru rămânerea în elită ar fi nevoie de un buget de trei ori mai mare

Cheltuielile sunt mult mai mari la nivelul primei divizii. Cum o să vă descurcaţi?
Într-adevăr cheltuielile sunt de 3-4 ori mai mari. De exemplu înscrierea în campionat e 200 de euro în comparaţie cu 50 de euro cât e în A2. Vor fi deplasări lungi, va trebui să aducem 3-4 jucători experimentaţi pentru a ne acoperi posturile. De exemplu, în prima divizie, organizarea unui meci de acasă costă cam 2000 de lei. Ca să rămânem în prima divizie cred că am avea nevoie de un buget de 5 miliarde de lei vechi, ceea ce în această perioadă e destul de greu de obţinut.

Aveţi deja în minte jucătorii pe care îi vreţi la echipă?
Da. În principiu cam ştiu, dar deocamdată nu pot da numele pentru că ar putea intra pe fir şi alte echipe. În orice caz noi vom pune accentul pe jucătorii localnici. Ei trebuie să fie în prim-plan şi să progreseze cât mai mult.

„Dacă se rezolvă câteva probleme, sunt şanse destul de mari să jucăm la Unirea”

Unde va juca CSMU LPS Suceava meciurile de acasă?
Cred că în sala Unirea. Dacă se vor rezolva problemele cu tavanul şi cu jumătate din suprafaţa podelei vom putea juca acolo. Noi fiind obişnuiţi cu sala am avea un avantaj în faţa echipelor oaspete, care sigur ar fi încurcate de dimensiunile minime ale sălii.

Vor fi noutăţi în ce priveşte staff-ul tehnic?
Am nevoie de încă un antrenor cu personalitate lângă mine şi mă gândesc poate Semenciuc sau Benedekt vor accepta propunerea de a mi alătura. În acest sezon m-a ajutat foarte mult domnul antrenor Dan Gavrilă de la Piatra Neamţ şi Mircea Gătej, fostul statistician al echipei naţionale de volei a României, cărora le mulţumesc pe această cale. Mulţumiri mai aduc încă o dată tuturor celor care au fost aproape de echipă, suporterilor, autorităţilor locale, sponsorilor.


Intră acum și în grupul de