CAS Suceava pune cifrele pe masa pentru tratamentul pacientilor cu HIV/SIDA


Intră acum și în grupul de

Acuzată de „management mediocru” conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Suceava a decis să facă publice cifrele din buget. Astfel preşedintele-director general al CAS Suceava, Cristina Iordăchel, precizează referitor la finanţarea tratamentului pacienţilor cu HIV/SIDA că aceasta se face prin Program Naţional de Sănătate prin care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate alocă Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate fonduri fundamentate în baza Ordinului MS/CNAS nr. 264/407/2010, ordin în care se prevede un consum mediu pe pacient şi pe an pentru această afecţiune.

„Pentru anul 2010 consumul mediu aprobat este de 19.032 lei pe pacient şi pe an. În evidenţa CAS Suceava, prin raportările coordonatorului de program, d-na dr. Corina Stănescu, sunt 142 de persoane în tratament, iar bugetul alocat până în prezent este de 2.798.000 lei, ceea ce, raportat la numărul de pacienţi, înseamnă o sumă alocată de 19.704 lei pe pacient şi pe an, sumă mai mare decât costul mediu prevăzut prin Ordin. Suma alocată la trimestrul I 2010 a fost de 949.142 lei. Dacă raportăm la prevederile Ordinului MS/CNAS nr. 264/407/2010, suma medie alocată ar fi trebuit să fie de 4.758 lei/pacient pe trimestru, iar CNAS a alocat către CAS Suceava suma de 6.859 lei/pacient la trimestrul I, deci o sumă mult mai mare”, precizează preşedintele -director general al CAS Suceava, Cristina Iordăchel.

Potrivit acesteia, sumele de contract alocate în primele 4 luni ale anului de CAS Suceava au fost de 1.169.386 lei, iar la 30.04.2010 exista la Spitalul Judeţean Suceava un stoc de medicamente pentru tratamentul bolnavilor HIV/SIDA de 246.709 lei, în principal existând pe stoc 2,3 tipuri de medicamente la care valoarea stocului depăşea 50.000 lei sau 100.000 lei.

Cristina Iordăchel a ţinut să precizeze că achiziţia de medicamente se face de către Spitalul Judeţean Suceava, la propunerea coordonatorului de program, respectiv dr. Corina Stănescu, Casele de Asigurări neavând atribuţii în stabilirea tipului de medicamente achiziţionate.

„În concluzie, până în momentul de faţă, considerăm că de la CNAS am primit fonduri conform prevederilor legale în vigoare. CAS Suceava a transmis către CNAS cererile de finanţare mult mai mari ale coordonatorului de program, dar acestea au fost aprobate în limitele stabilite de Ordinul mai sus menţionat”, a încheiat preşedintele -director general al CAS Suceava.


Intră acum și în grupul de