121 de instrumente împotriva ransomware-ului, disponibile pe un singur site în limba română. Poliția Română explică cum să ne protejăm datele și să nu cădem în capcana infractorilor cibernetici


Intră acum și în grupul de

Agenția Europeană de aplicare a legii Europol a lansat astăzi, 26 iulie, o nouă versiune a site-ului nomoreransom.org, realizat în cadrul campanie de prevenire a atacurilor informatice de tip ransomware la care a participat și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității Organizate și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din România.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, site-ul a adunat 121 instrumente împotriva atacurilor ransomware și ajută victimele infracționalității cibernetice să evite eventualele pierderi financiare.

„În cei cinci ani de existență, No More Ransom a ajutat ca aproape un miliard de euro să nu ajungă în buzunarele infractorilor”, precizează Poliția Română.

Polițiștii români explică faptul că ransomware le permite infractorilor să fure toate datele utilizatorilor de internet (date bancare, fișiere persoanele, parole etc.)

„Dacă ați fost victima unei astfel de fapte, accesați site-ul – nomoreransom.org – pentru o cheie. Decriptorii disponibili în depozitul No More Ransom au ajutat mai mult de șase milioane de persoane să își recupereze fișierele gratuit. Acest lucru a împiedicat infractorii să câștige aproape un miliard de euro prin atacuri ransomware”, menționează sursa citată.

În prezent, site-ul oferă 121 de instrumente gratuite capabile să decripteze 151 de familii de ransomware și reunește 170 de parteneri din sectorul public și privat. Portalul este disponibil în 37 de limbi.

Totodată, Poliția Română a transmis câteva sfaturi simple pentru protejarea dispozitivelor electronice:

  • Faceți backup regulat al datelor stocate pe dispozitivele dumneavoastră electronice.
  • Urmăriți click-urile – știți unde vă va duce un link?
  • Feriți-vă de atașamentele din e-mailuri nesolicitate!
  • Asigurați-vă că software-ul de securitate și sistemul de operare sunt la zi.
  • Dacă deveniți victimă, nu plătiți! Sesizați infracțiunea și verificați No More Ransom, pentru instrumentele de decriptare.

Intră acum și în grupul de