Saptamanal, la ISJ se inregistreaza cereri de reinscriere la scoala a copiilor plecati la parinti strainatate


Intră acum și în grupul de

În fiecare săptămână, la Inspectoratul Şcolar Suceava se înregistrează 1-2 cereri de reînscriere la şcoală a elevilor care au studiat în ultimii ani în străinătate. Este vorba despre mulţi dintre elevii plecaţi la părinţii care au lucrat în străinătate. Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman, a declarat că „până acum au fost depuse 273 de astfel de cereri, însă situaţia se actualizează săptămânal, deoarece zilnic se înregistrează cereri noi”.

Cererile de reînscriere în şcolile sucevene au început să fie înregistrate la IŞJ încă de la începutul anului şcolar în curs, şi anume din luna septembrie a anului trecut, iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar preconizează că cel mai mare număr de solicitări se va înregistra în lunile august şi septembrie, înainte de începerea noului an şcolar. „Se preconizează o creştere a numărului de cereri în luna august, aşa cum s-a întâmplat an de an, iar noi estimăm că peste 500 de elevi vor reveni în ţară pentru anul şcolar viitor”, a mai spus Laurenţa Hacman.

În ceea ce priveşte ţările din care vin elevii, în 90% din cazuri este vorba de Italia. Spania este a doua ţară din care se întorc elevii suceveni, însă la IŞJ s-au mai înregistrat şi câteva cazuri de elevi întorşi din Grecia, Statele Unite ale Americii, Siria şi Polonia.

Elevii care se întorc din străinătate urmează să primească echivalări de la Ministerul Educaţiei pe baza actelor trimise de şcolile la care au studiat acolo, având astfel o situaţie şcolară pusă la punct, drept urmare locul lor în unităţile şcolare sucevene este garantat.

Laurenţa Hacman a mai adăugat că „numărul cererilor înregistrate până acum la IŞJ este mai mare decât cel al solicitărilor de anul trecut, când mai puţin de 200 de elevi au revenit să studieze în şcolile sucevene”.


Intră acum și în grupul de