Bomba de 5 kg din Primul Razboi Mondial, intr-o curte din Brosteni


Intră acum și în grupul de

Pirotehniştii suceveni au evacuat 4 gospodării în timpul asanării unei bombe de aviaţie, în greutate de 5 kg, găsită în timp ce se efectuau lucrări pentru realizarea fundaţiei unui beci, într-o gospodărie din Broşteni. Astfel, marţi, după-amiază, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie, în oraşul Broşteni, pe str. Bistriţei, la gospodăria Floricăi C.

„Proprietarii lucrau la fundaţia unui beci, în curtea gospodăriei, când au observat un obiect metalic care semăna cu un element de muniţie, înfipt în pământ la o adâncime de aproximativ 2 metri. Conştientizând pericolul iminent, s-au oprit din lucru şi au anunţat imediat poliţia locală, aceştia solicitând ajutorul profesioniştilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă”, precizează plt. maj. Alin Găteată din cadrul Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice a ISU „Bucovina” Suceava.

Echipa pirotehnică a desfăşurat operaţiunile specifice în astfel de cazuri, fiind nevoită să ia măsuri de evacuare a populaţiei din patru gospodării, la limita zonei de siguranţă, pe o rază de aproximativ 200 de metri.

În urma cercetării şi detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat o bombă de aviaţie calibrul 5 kg, echipată cu focos, în perfectă stare de funcţionare, provenind din Primul Război Mondial.

Pirotehniştii au cercetat şi detectat amănunţit zona respectivă, după care au făcut un instructaj cu proprietarii privind modul de comportare în astfel de situaţii, explicându-le că, dacă ar fi lovit focosul -mecanismul de iniţiere, ar fi provocat explozia bombei.

Operaţiunea de asanare a fost complexă şi riscantă, ţinând cont de dimensiunea şi de puterea de distrugere a elementului de muniţie, în tot acest timp existând pericolul ca la cel mai mic şoc sau manevrare greşită, bomba de aviaţie să explodeze.

Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă, fiind depozitată provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.


Intră acum și în grupul de