Administrația Bazinală de Apă Siret atenționează: Scăldatul în locurile neamenajate sau în preajma lucrărilor hidrotehnice este periculos!


Intră acum și în grupul de

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Siret a transmis luni, 3 august, că scăldatul în lacurile de acumulare sau în apele curgătoare este periculos din cauza malurilor abrupte și a curenților puternici.

Specialiștii avertizează că în aceste zone albiile pot fi nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci.

În acest context, ABA Siret a precizat că scăldatul este permis doar în locurile identificate ca zone de îmbăiere, precum și în spațiile special amenajate pentru aceste activități.

Orice persoană fizică, pe proprie răspundere, poate utiliza liber pentru îmbăiere apele marine și apele interioare” (art. 9, alin. 3 din Legea apelor 107/1996). De asemenea, „pe malurile apelor aparținând domeniului public, orice persoană fizică are dreptul de acces liber, pe proprie răspundere, pentru plimbare sau recreere” (art. 25, alin. 1 din Legea Apelor 107/1996).

ABA Siret administrează un bazin în suprafață de 28.678 kilometri pătrați și o rețea hidrografică de 735 cursuri de apă codificate, cu o lungime totală de 10.280 kilometri.

Pe teritoriul administrat de ABA Siret nu sunt desemnate zone de îmbăiere.

La nivel național, autoritățile de sănătate publică au identificat 50 de zone de îmbăiere: 49 sunt localizate la Marea Neagră (de la Gura Portiței la Vama Veche), iar una este în orașul Tulcea (lacul Ciuperca).


Intră acum și în grupul de