Elevii suceveni care sustin BAC-ul vin la scoala, restul stau acasa


Intră acum și în grupul de

Candidaţii suceveni ai examenului de bacalaureat au fost înştiinţaţi vineri, că proba C, programată pentru data de 31 mai a.c., se va desfăşura conform calendarului, astfel că luni, se vor prezenta la centrele de examen. Directorii şcolari dau asigurări că profesorii vor fi prezenţi luni, la examenul de bacalaureat, chiar dacă în unele situaţii vor fi nevoiţi să aducă cadre didactice de la alte şcoli pentru a asigura supravegherea candidaţilor în sălile de examen.

„Nu vom face presiuni, se va respecta dreptul cadrelor didactice de a participa la grevă, dar în acelaşi timp IŞJ a solicitat directorilor să organizeze acest examen, pentru că bacalaureatul este un examen naţional, iar IŞJ are obligaţia să lucreze printr-o comisie judeţeană de bacalaureat. Mai mult, bacalaureatul nu a fost suspendat de instituţia care îl organizează, respectiv Ministerul Educaţiei, iar în aceste condiţii IŞJ Suceava este obligat prin ordin de ministru să asigure organizarea examenului”, a precizat purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, prof. Laurenţa Hacman.

Şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu ţine să menţioneze faptul că MECTS nu a exercitat presiuni asupra cadrelor didactice pentru a participa la examenul de bacalaureat. „Vreau să vă spun, cu toată responsabilitatea: am respectat procedurile legale. Cadrele didactice care şi-au manifestat dorinţa de a nu mai participa la examen au fost înlocuite, conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat. Totul s-a făcut legal. Repet: nu au fost presiuni din partea ministerului, totul s-a făcut cu maximă transparenţă, potrivit legii. De asemenea, avem soluţii legale pentru rezolvarea cazurilor speciale dacă acestea apar”, a spus ministrul Daniel Petru Funeriu.

Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională este ultima din cadrul probelor orale ale examenului de bacalaureat şi se desfăşoară în intervalul 31 mai – 4 iunie. Această evaluarea presupune trei tipuri de teste, după cum urmează: test scris, cu durata de 90 minute, test oral, cu durata de 10-15 minute şi test de înţelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute. Sunt aşteptaţi să participe aproximativ 6.600 candidaţi suceveni repartizaţi în 39 de centre de examen.

Sindicaliştii din educaţie au anunţat că intră în grevă generală din 31 mai, zi în care are loc proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat. Din 13 mai nu se mai trec notele în catalog iar intenţia sindicatelor din învăţământ este blocarea anului şcolar prin neîncheierea situaţiei elevilor până li se rezolvă revendicările cu privire la salarii şi Legea Educaţiei.

Astfel, angajaţii din învăţământ care nu au atribuţii în organizarea şi desfăşurarea probei C a examenului de bacalaureat, de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă modernă, şi care sunt membri de sindicat vor face grevă generală luni, 31 mai.


Intră acum și în grupul de