Centrele medico-sociale vor avea bugete asigurate prin standardul de cost (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

De anul viitor, unităţile medico-sociale din judeţul Suceava nu vor mai avea problemele financiare odată cu intrarea în vigoare a standardelor de cost. Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Alexandru Lăzăreanu, cei care administrează aceste centre vor şti exact ce buget au, ministerul alocând bani pentru plata medicamentelor, a medicilor şi asistentelor, iar administraţia locală va asigura costurile pentru întreţinere, utilităţi, mâncare, plata personalului auxiliar şi tesa.

Conform noilor reglementări, costurile pentru un pat în unitatea medico- socială, timp de un an de zile, se ridică la 29.845 lei, din care 8804 lei sunt pentru plata medicului, a asistentelor şi medicamentelor, bani pe care trebuie să-i plătească ministerul, administraţiei locale revenindu-i să plătească restul de 21.061 lei. „Fiecare unitate medico socială va şti, la început anului, că dacă i s-au dat 29.865 lei pe pat, înmulţit cu numărul de paturi – 15 sau 20 sau 25 – are bugetul asigurat. Dacă nu i se dau, au probleme. Dar fiind standarde de cost, cel care bugetează va şti că trebuie să dea banii, iar de la anul, probabil, nu vor mai fi probleme cum sunt acum la Vicov, de exemplu”, a precizat directorul DSP.

În judeţul Suceava funcţionează 5 centre medico-sociale la Dumbrăveni, Mălini, Zvoriştea, Broşteni şi Vicovu de Sus, acesta din urmă fiind la un pas de desfiinţare din cauza lipsei de bani. Primăria de acolo nu a putut aloca anul acesta decât 2 miliarde lei vechi din cele 5,5 miliarde necesare şi a anunţat că centrul se va închide.


Intră acum și în grupul de