Asociația Rădăuțiul Civic: Direcția Silvică Suceava refuză să comunice numărul de tăieri de igienă și tăieri accidentale din județ, încălcând dreptul de acces la informații de interes public


Intră acum și în grupul de

Asociația Rădăuțiul Civic a transmis vineri, 13 august, un comunicat de presă în care susține că Direcția Silvică Suceava refuză să comunice numărul de tăieri de igienă și tăieri accidentale realizate de ocoalele silvice din județ, încălcând dreptul de acces la informații de interes public.

Membrii Asociației au vrut să afle cum arată datele statistice pentru județul Suceava referitor la tăierile de igienă și accidentale, din moment ce presa națională a arătat că la București au fost tăiați stejari seculari și lemn verde sub pretextul menționat.

Iată ce informații au solicitat membrii Asociației:

1. Numărul de acte de tăieri de igienă emise în anii 2019, 2020 și 2021 (până în prezent) pentru fiecare Ocol Silvic din județul Suceava în parte. 

2. Numărul de acte de tăieri accidentale emise în anii 2019, 2020 și 2021 (până în prezent) pentru fiecare Ocol Silvic din județul Suceava în parte. 

3. Numărul de autorizații de exploatare emise în anii 2019, 2020 și 2021 (până în prezent) pentru fiecare Ocol Silvic din județul Suceava în parte, defalcat pe subcategorii (rărituri, tăieri progresive sau tăieri la ras. 

„Răspunsul șablon ne-a trimis către site-ul Romsilva, iar, în cazul în care informațiile nu se găsesc pe site, atunci acestea „nu fac parte din sfera informațiilor publice”. În mod evident, acele informații statistice solicitate pentru ocoalele silvice din județ nu se regăsesc pe site-ul Romsilva și, în mod evident, ele fac parte din categoria informațiilor de interes public”, susține Asociația.

În acest sens, redăm în continuare pasaje din comunicatul Asociației Rădăuțiul Civic:

Invocarea de către Direcția Silvică Suceava a dreptului de proprietate comercială, intelectuală sau industrială asupra unor date statistice care țin chiar de funcționarea instituției este absurdă și denotă pe lângă necunoașterea legii, o lipsă crasă de respect la adresa cetățenilor și a unei minime transparențe, în județul cu una dintre cele mai mari suprafețe de pădure din țară. Pentru o minimă transparență, site-ul Direcției Silvice Suceava ar trebui să aibă publicate toate datele statistice în mod detaliat, nu să trimită cetățenii într-un colț de site sau să invoce prevederi absurde pentru a păstra opacitatea.

În cursul zilei de 13 august 2021, Asociația Rădăuțiul Civic a făcut reclamație administrativă pentru încălcarea unui drept constituțional, dreptul de acces la informații de interes public.


Intră acum și în grupul de