Spitalele vor fi predate administratiilor fara datorii, dar cu personal insuficient si cheltuieli mari (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava aşteaptă să primească de la Ministerul Sănătăţii protocolul privind predarea celor 10 spitale din judeţ către administraţia judeţeană şi administraţiile locale. „ Am avut o primă discuţie cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Ilie, care se ocupă de această problemă. I-am dat o situaţie a datoriilor, număr de paturi, de personal. Nici un spital nu are numărul de posturi ocupate în funcţie de necesar”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, subliniind că şi aşa cu personal puţin, cheltuielile tot sunt mari.

„Pe viitor, Consiliul Judeţean şi consiliile locale în administrarea cărora sunt spitalele vor analiza şi vor vedea cu ce pot interveni, pentru că 90% din cheltuieli se duc pe salarizare şi ar trebui să nu depăşească 60-70 la sută”, a precizat Alexandru Lăzăreanu.

Pe de altă parte, acesta a menţionat că un spital care se respectă ar trebui să aibă 3 angajaţi la 1 pat „iar la noi este un raport de sub un angajat la un pat”. „Când ai oameni ai şi calitate. Mi-e teamă pentru unele zone”, a afirmat şeful DSP dând exemplu secţiile de psihiatrie unde noaptea este doar o asistentă şi o infirmieră, iar în cazul decompensării unui pacient, situaţia ar putea ieşi de sub control.

Cât priveşte datoriile spitalelor din judeţ, Alexandru Lăzăreanu a spus că acestea sunt foarte mici în comparaţie cu alte judeţe, cum ar fi Botoşani sau Focşani, unde restanţele sunt de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi. „La noi, Serviciul de Ambulanţă avea la sfârşitul lunii aprilie 3 miliarde de lei vechi, iar spitalul de la Siret vreo două, dar între timp s-a mai achitat din datorii. Când un spital judeţean are datorii de 500.000 milioane de lei vechi, cum este cel de la Suceava, nu poţi vorbi de datorii”, a subliniat şeful DSP Suceava.

Acesta a mai adăugat că Ministerul Sănătăţii va plăti datoriile spitalelor până la data preluării acestora de către administraţii.

În Spitalul Judeţean Suceava, spitalele municipale Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, spitalele orăşeneşti Gura Humorului, Siret, Solca şi cele de psihiatrie Câmpulung Moldovenesc şi Siret lucrează 294 de medici, 1395 de asistente medicale şi 919 infirmiere, brancardieri şi alte categorii de personal auxiliar sanitar.

De asemenea, spitalele sucevene au acum un număr total de 3.272 de paturi, după ce în 2002 însumau 3.808 paturi. Cele mai multe, 1.279, sunt la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, urmat de Municipalul din Rădăuţi, cu 520 de paturi.

Cele mai puţine, 80 de paturi, sunt la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc şi la Solca, iar 85 de paturi are Spitalul Orăşenesc din Siret.


Intră acum și în grupul de